3. januar – svetovni dan “ŽENSKEGA RO(C)KA”

Svetovni dan ženskega roka (rocka) je dan, ko posebej počastimo številne briljantne ženske, ki so prispevale k temu glasbenemu žanru in povzročile velikanske valove v svetu glasbe. Te ženske so utrle pot prihodnjim generacijam z “vdorom” v prostore, v katerih prevladujejo moški. Na ta dan se torej poklonimo številnim glasbenicam, ki so bile z izvajanjem rock glasbe pionirke tistega časa.

Od znanih solo izvajalk, kot sta Grace Slick in Janis Joplin, do ženskih rock skupin, kot je The Runaways, ki so pomagale pripraviti oder za svobodno nastopanje umetnic, je veliko žensk ustvarilo tržno nišo in zavzelo svoj pravični položaj na mainstream rock sceni. 

  • Kraljica rock ‘n’ rolla Tina Turner, katere kariera se je začela sredi 50. let prejšnjega stoletja, je nastopala več kot pol stoletja, preden se je leta 2009 upokojila. Prodala je več kot 200 milijonov plošč po vsem svetu – ena najbolje prodajanih snemalni umetniki vseh časov.
  • Janis Joplin je v šestdesetih letih 20. stoletja postala ena prvih umetnic, ki je ovrgla stereotip o ‘pevki’ v folk in pop glasbi. V svojo glasbo je zlila rock in blues ter vplivala na številne umetnike. Joplinova je kariero dosegla uspeh leta1967, ko je nastopila z Big Brotherjem in The Holding Company na Monterey Pop Festivalu. Na žalost je kmalu zatem umrla. 
  • Pat Benatar je bila ena prvih žensk, ki je prispevala k žanru hard rocka. Leta 1979 je izdala svoj prvi album z naslovom “In the Heat of the Night”, ki jo je takoj popeljal do slave. Njeni nadaljnji albumi so utrdili njen položaj ene najbolj znanih rockovskih izvajalk in leta 1981 je postala ena prvih in najpogosteje predvajanih izvajalk na MTV.
  • Približno v istem času je Chrissie Hynde, po številnih neuspešnih poskusih uveljavitve v svetu glasbe, izbral lastnik založbe na podlagi njenega demo posnetka. Založba jo je dala v skupino z nekaj drugimi glasbeniki, ki so postali znani kot “The Pretenders”. Njihov istoimenski prvenec je izšel leta 1979 in skupina je postala ena od predhodnic gibanja New Wave iz osemdesetih let. 
  • Nemogoče je govoriti o rock glasbi, ne da bi omenili Joan Jett. Po izstopu iz ene prvih ženskih rock skupin v 70. letih, The Runaways, je Jett nadaljevala še uspešnejšo kariero s svojo skupino The Blackhearts. Leta 1981 so izdali svoj prvi album z naslovom I Love Rock ‘n’ Roll, ki je postal super uspešnica.
Sin Tine Turner pronađen mrtav | 24sata
Tina Turner

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja