3. februar – svetovni dan “ŽVEČILNIH GUMIJEV”

Žvečilni gumi je za mnoge ljudi povezan s sposobnostjo jasnejšega razmišljanja. Nekaj ​​v zvezi z zaprtimi usti in premikanjem čeljusti povzroči, da se možgani začnejo osredotočati. Za druge, tako imenovani čigumiji, predstavljajo nepogrešljiv dodatek v torbi ali žepu, saj na vsakem koraku skrbijo za svežino v naših ustih in posledično tudi dober zadah. Če se tudi ti šteješ med ljubitelje žvečilnih gumijev, je ta svetovni dan ustvarjen zate!

Žvečilni gumi se uporablja že od antičnih časov. Grki so jemali sok iz drevesa mastike in ga žvečili. Toda danes je žvečilni gumi izdelan sintetično in pakiran za množično prodajo. Če žvečilni gumi vsebuje sladkor, lahko poveča tveganje za nastanek zobne gnilobe. Bakterije v ustih presnavljajo sukralozo in druge ogljikove hidrate. To lahko razjede plast sklenine na zunanji strani vaših zob. Toda občasno žvečenje žvečilnega gumija s sladkorjem ne predstavlja večjega tveganja za zdravje, še posebej, če imate dobro ustno higieno. Žvečilni gumi brez sladkorja vsebuje manj kot 0,5 grama sladkorja na porcijo in uporablja alternativna sladila. Če vaš žvečilni gumi vsebuje določene arome, kot je citronska kislina, lahko zmanjša nabiranje zobnih oblog v ustih. Žvečenje povzroči, da vaša usta tvorijo več sline. To jih ščiti pred gnitjem, ker slina deluje kot blažilnik za vaše zobe. Več sline lahko odnese bakterije in kislino, ki se naberejo na njih. 

Prednosti žvečilnega gumija se ne končajo v vaših ustih. Več sline lahko pomaga uravnotežiti kisline v vašem požiralniku , kar olajša simptome refluksne kisline. Gumi lahko pomaga tudi pri suhih ustih, vsaj za kratek čas. Toda kot pri refluksu tudi to ni zdravilo.‌

Druge zdravstvene koristi žvečilnega gumija vključujejo: 

  • Kurjenje kalorij: Z žvečenjem žvečilnega gumija lahko porabite 11 kalorij na uro. Sčasoma se ti seštevajo. 
  • Izboljšanje spomina: Žvečilni gumi poveča pretok krvi v možgane, kar lahko pomaga izboljšati vaš spomin. 
  • Boj proti zaspanosti: Če se počutite utrujeni, žvečite žvečilni gumi, da ostanete zbrani.
  • Odpravljanje slabosti: Če vam je slabo, vam lahko nastajanje sline iz žvečilnega gumija pomaga pri boljšem počutju. To še posebej velja za potovalno slabost in jutranjo slabost med nosečnostjo. 
Orbit Gum - Domov | Facebook

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja