3. december – svetovni dan “OBJEMOV”

Objemanje je verjetno prisotno, odkar so ljudje odkrili, kako prijetno se je objemati in oviti roke okoli ljube osebe. Ne glede na to, kako se je začelo, je to še vedno način, s katerim si prijatelji, partnerji in družinski člani izkazujemo naklonjenost. Zanimivo je, da je objem univerzalna oblika izkazovanja naklonjenosti. Medtem ko se nekatere oblike pozdrava lahko spreminjajo glede na kulturo, na primer rokovanje ali priklon ali “give me five”, se zdi, da je objem univerzalen v skoraj vseh kulturah po vsem svetu.

Kar je bilo verjetno že ves čas znano, a ga ni bilo mogoče znanstveno dokazati, je dejstvo, da so objemi potrebni za človekov razvoj. To še posebej velja za dojenčke po rojstvu. Otroci, ki niso deležni objemov, ko so majhni, se običajno ne razvijajo tako, kot se otroci, ki so deležni vsakodnevnega “crkljanja”. Seveda tudi odraslim prav gotovo koristijo objemi. 

Pravzaprav so bile opravljene številne študije, ki so razkrile, da so objemi lahko zdravi ne le zaradi duševnih in čustvenih koristi, ampak je objemanje tudi koristen način za spodbujanje boljšega fizičnega zdravja. Dolgi, tesni objemi niso tako opevani brez razloga. Oksitocin, enega izmed naših hormonov sreče, nekateri imenujejo kar »hormon objemov«. Tako preprosta stvar, kot je objem, ima na naše počutje in zdravje cel kup pozitivnih učinkov: lajša stres in tesnobo, manjša možnost za srčno-žilne bolezni, nekatere študije nakazujejo celo na to, da nam objemi pomagajo krepiti imunski sistem. Še ena zanimivost: objemi se nam dokazano pomagajo medsebojno povezovati tudi zaradi sproščanja hormona anandamida iz našega endokanabinoidnega sistema.

Zato ne bodi sramežljiv/a! Izkoristi ta dan, pojdi do osebe, ki ti veliko pomeni (bodisi je to družinski član, prijatelj ali simpatija) in ji nameni dolg, tesen objem. Videl/a boš, da se bosta oba počutila veliko bolje. ?

4 Reasons Why Hugs Are Good For You | SelectHealth

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja