V zadnjih dveh dneh ste lahko le brali o okusnih palačnikah. A danes vam predstavljamo nekaj receptov, ki vam bodo gotovo polepšali dan. Odmislite na šolo in učenje za nekaj časa in vzemite v roke kuhalnico. Pripravite si odlične palačinke, ki vas bodo napolnile z energijo in vam dale dodatno motivacijo. Nimate svojega najljubšega recepta? Brez skrbi! Za to smo poskrbeli novinarji.
Pa dober tek!
Palačinke z bananami in Nutello
Sestavine:
2 banani
2 žlici Nutelle
20 g lešnikov (nasekljanih)
200 g maskarponeja
1 jajce
1 žlica sladkorja v prahu
Za testo:
250 ml mleka
150 g moke
2 jajci
1 žlica sladkorja
Priprava:
Za palačinke z bananami in Nutello iz pečice najprej olupimo in z vilico zmečkamo banane. Vmešamo Nutello in lešnike. Maskarpone dobro zmešamo z jajcem in sladkorjev v prahu. Palačinke spečemo v ponvi z nekaj masla.
Palačinke premažemo z bananino maso, zvijemo in narežemo na večje kose. Položimo v pekač in po palačinkah porazdelimo še mascarponejevo kremo. Pečemo pri 170°C pribl. 40 minut.
Nasvet:
Palačinke z bananami in Nutello lahko po želji še potresemo s sladkorjem v prahu.
Bananine palačinke
Sestavine:
1 banana
2 jajci
cimet
Postopek:
S paličnim mešalnikom zmeljemo vse sestavine v homogeno tekočo maso. Pečemo v keramični ponvi, tako da se izognemo uporabi maščobe. Če keramične ponve nimamo, pečemo na kateremkoli olju, tako kot bi sicer pekli navadne palačinke.
Ker je masa tekoča in palačinke zelo krhke, je najbolje, da v ne prevročo ponev vlijemo čisto malo mase in naredimo mini palačinke (premera približno 5 cm). Popečemo najprej na eni strani, ko opazimo, da se začenja rob strjevati, jih obrnemo, in popečemo še na drugi strani.
Jemo jih lahko brez vsega ali z nadevom po želji (sadni, čokoladni preliv, marmelada…)
Navadne palačinke
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
100 g moke
1 ščepec soli
2 jajci
300 ml mleka
1 žlica olja
Priprava:
V skledo stresemo moko. Dodamo ščepec soli, dobro premešamo in na sredini naredimo jamico. V jamico ubijemo jajci ter prilijemo približno 50 ml mleka in eno žlico olja.
Sestavine v jamici pričnemo mešati z ročno metlico ali mešalnikom in med mešanjem postopoma zajemamo moko okoli jamice. Mešamo tako dolgo, da v zmes vmešamo vso moko (po potrebi prilijemo še malo mleka) ter dobimo gladko in gosto zmes brez grudic.
Nato med nenehnim mešanjem v tankem curku v skledo počasi vlivamo preostalo mleko. Ko prilijemo vse mleko in dobimo gladko in tekoče testo, prenehamo z mešanjem. Testo mora biti tekoče, vendar ne sme biti vodeno. Če je vodeno, dodamo še malo moke. Pripravljeno testo pred peko pustimo počivati 15 do 30 minut, da lahko škrobna zrnca v tekočini nabreknejo. Pred peko ga obvezno še enkrat dobro premešamo.
Ameriške palačinke
SESTAVINE ZA 8 OSEB:
140 g bele moke
1 žlička pecilnega praška
0,5 žličke soli
2 žlici rjavega sladkorja
150 ml mleka
2 jajca
2 žlici masla
30 g na koščke narezanega masla
Priprava:
Na kuhalnik pristavimo kozico, v kateri razpustimo maslo. Ko se maslo stopi, kozico odstavimo. V večji skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sol in rjavi sladkor. V manjši skledi razžvrkljamo jajci z mlekom, nato pa vmešamo še ohlajeno stopljeno maslo. Jajčno mešanico vlijemo v večjo skledo in z metlico dobro premešamo, da dobimo tekoče testo brez grudic. Testo pustimo počivati 30 minut. Na kuhalnik pristavimo ponev in jo segrejemo. Na segreto ponev položimo košček masla in počakamo, da se stopi. Ponev obračamo, da jo enakomerno namastimo. V ponev vlijemo malo zmesi; če je ponev dovolj velika, vlijemo zmes za dve palačinki. Palačinka mora biti debela nekje okoli pol centimetra in velika okoli 10 centimetrov. Ko se na površini začnejo pojavljati mehurčki, palačinko z lopatico obrnemo. Palačinka zraste do enega centimetra in ko postane zlatorjava, jo preložimo na segret krožnik, ki ga pokrijemo. Postopek ponavljamo toliko časa, dokler nam ne zmanjka testa. Ko spečemo vse palačinke, jih položimo na servirni krožnik in takoj postrežemo z javorjevim sirupom ali marmelado.
Čokoladne palačinke
Sestavine za 4 osebe:
75 g moke
30 g kakava v prahu
1,5 žlice sladkorja
1 ščepec soli
1 žlička mletega cimeta
2 jajci
175 ml mleka
45 g masla
Priprava:
V večjo skledo presejemo moko, ji dodamo kakav v prahu, sladkor, sol in cimet. Vse skupaj dobro premešamo. V sredini suhih sestavin naredimo majhno jamico. V drugo posodo vlijemo mleko, ubijemo jajci, dodamo vanilijevo esenco in dobro premešamo, da se zmes nekoliko speni. Mokre sestavine nato počasi vlijemo v jamico, ki smo jo naredili v skledi s suhimi sestavinami. Zmes dobro premešamo. V ponvi stopimo 2/3 masla in ga nato še toplega dodamo zmesi in še enkrat dobro premešamo. Skledo nato pokrijemo in pustimo stati 30 minut. Na ponev dodamo malo preostalega masla, ga razmažemo po ponvi in ponev pristavimo na kuhalnik. Ponev dobro segrejemo in vanjo vlijemo prvo zajemalko mase. Maso razlijemo po ponvi tako, da ni luknjic in je sloj testa čim bolj enakomerno debel. Palačinko spečemo na eni strani – lahko si pomagamo z leseno lopatko, tako da privzdignemo palačinko in preverimo, ali je že pečena. Nato palačinko obrnemo in jo spečemo še na drugi strani. Pečene palačinke zlagamo na ogret krožnik. Postopek ponavljamo toliko časa, dokler ne spečemo dovolj palačink oz. porabimo vsega testa.
Uživajte v peki!