29. november – svetovni dan “ČOKOLADE”

Čokolada je eden največjih užitkov, ki jih življenje ponuja, saj daje upanje v temi tega, kar bi lahko bila sicer dolgočasna kulinarična izkušnja. Čokolada ni našla poti v kulinarični repertoar zahodnega sveta, dokler Španci niso izvedeli zanjo od Majev, ljudstva v Srednji Ameriki. Od tega preprostega začetka se je čokolada razširila po vsem svetu in postala ena najbolj zaželenih poslastic vseh družbenih in ekonomskih slojev.

Kakavovec so okoli leta 1400 pr. Kr. kultivirala srednjeameriška ljudstva (Maji, Azteki). Ime čokolada izvira iz kasnejše aztežke besede xocolatl, kar pomeni ”grenka voda”, saj so Maji in Azteki čokolado bolj pili kot jedli, seveda pa v njihov čokoladni napitek niso dodali sladkorja, zato je bila čokolada grenka. Kakavova zrna so bila zelo cenjena in zato so jih uporabljali kot darove za bogove in včasih tudi kot plačilno sredstvo. Na aztežko verjetje, da čokoladni napitek pijejo tudi bogovi, nas spomni naravoslovno poimenovanje kakavovca iz 18. stoletja – Theobroma (božja pijača). Evropejci so za čokolado prvič slišali šele v 16. stoletju, ko so si španski kolonizatorji podjarmili Azteke. Do začetka 17. stoletja so Španci ”čokoladno skrivnost” skrbno varovali, čeprav so kakavovce načrtno gojili v svojih kolonijah, čokoladni napitek pa je bil izredno priljubljen pri španskih dvorjanih in menihih. Šele leta 1606 je italijanski popotnik razkril skrivnost kakavovca po drugih evropskih deželah in tako je čokoladni napitek postal hitro postal najbolj priljubljena pijača na evropskih dvorih.Čokolada se je prvič pojavila kot hrana okoli leta 1670 kot dodatek roladam in tortam. Na čokolado v tablicah, kakršna je danes najbolj pogosta, naletimo šele okoli leta 1700, toda šele v sredini 19. stoletja so jo začeli proizvajati v ogromnih količinah in takrat se je bliskovito povzpela med najbolj priljubljene jedi po svetu, kar velja če danes.

Vsako leto tudi na naši šoli obeležujemo teden čokolade, ki poteka sicer nekoliko prej kot njen svetovni dan. Tako smo tudi letos ob tako imenovanem “čokoladnem tednu” pripravili kratek prispevek, ki si ga lahko prebereš na naslednji povezavi: https://www.sledko.si/2022/06/12/teden-cokolade-na-gcc/ .

Ne glede na to ali imaš raje temno, mlečno ali belo čokolado, pa naj bo ta z lešniki, bombončki ali rižem, si lahko na ta svetovni dan brez skrbi privoščiš svojo najljubšo različico. Pa dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja