29. marec – svetovni dan “KLAVIRJA”

Če ste ljubitelj klasične glasbe, potem zagotovo poznate slavni klavir. Klavir, ki se uporablja na koncertih povsod, ima dolgo zgodovino oživljanja glasbe s svojim nežnim zvokom in čudovito resonanco. Toda ali ste vedeli, da obstaja praznik, posvečen klavirjem? Tako je, današnji dan je posvečen zgodovini in ljubezni do teh fenomenalnih glasbil.

Iznajdba klavirja se je začela pri njegovih predhodnikih, predvsem v srednjem veku kot cimbal, strunski instrument s tremi ali štirimi strunami. Od tam se je razvil v klavikord, spinet, virginal, klavecin, gravicembalo in končno v 15. stoletju čembalo. Čembalo je izumil Bartolomeo di Francesco Cristofori in čembalo velja za najbližjega predhodnika tega, kar sodobni ljudje poznamo kot klavir, zaradi klaviatur, ki so aktivirale strune. Od tam se je čembalo v naslednjih 300 letih razvilo naprej v tisto, kar danes poznamo kot sodoben klavir.

Klavirski dan se je začel kot ideja nemškega pianista/skladatelja/producenta Nilsa Frahma. Nils Frahm komponira klasično klavirsko glasbo z elektronsko glasbo in preoblikuje klavirsko glasbo z nekonvencionalnim pristopom. Praznik je uvedel že leta 2015. Ko so Frahma vprašali, zakaj svet potrebuje dan klavirja, je Frahm odgovoril: »…predvsem zato, ker ne škodi slaviti klavirja in vsega okoli njega: izvajalcev, skladateljev, izdelovalcev klavirjev, uglaševalcev… in kar je najpomembnejše, poslušalcev.” Od takrat se je praznik razširil, saj so ljudje prirejali koncerte, recitale, predavanja in demonstracije. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja