29. maj – svetovni dan “MOUNT EVERESTA”

Mount Everest je po vsem svetu znan kot najvišja gora na svetu. Mnogi ljudje sanjajo, da bi nekoč osebno videli to velikansko vzpetino in se morda povzpeli na mogočna pobočja ter celo dosegli njen osupljivi vrh. Svetovni dan Everesta je priložnost za praznovanje tega neverjetnega naravnega čudesa in neustrašnih pustolovcev, ki so osvojili njegov vrh.

Everest, ki se nahaja na meji med Nepalom in Kitajsko v Himalaji, je gora, ki je v preteklih letih dobila številna imena. Njegovo nepalsko ime, Sagarmāthā, pomeni ‘glava na velikem modrem nebu’, tibetanska beseda Qomolangma pomeni ‘sveta mati’, medtem ko angleško ime izvira iz britanskega generalnega geodeta Indije, Sir Georgea Everesta.

Poskusi vzpona na Mount Everest so se začeli v dvajsetih letih prejšnjega stoletja z različnimi odpravami, ki so jih vodili Britanci. Medtem ko se je več plezalcev približalo vrhu, je Tenzing Norgay in Edmund Hillary ta vrhunski podvig končno uspel šele leta 1953 med deveto odpravo.

Pustolovski par, Norgay, nepalsko-indijski šerpa, in Hillary, Novozelandka, sta se 29. maja ob 11.30 povzpela na vrh Everesta in tako postala prva človeka, ki sta stopila na ta svetovno znani vrh. Vendar pa obstaja možnost, da sta George Mallory in Andrew Irvine, dosegla vrh leta 1924, vendar je dvojica izginila neznano kam, ko sta odšla na zadnjo etapo svojega potovanja, ter zato ni znano, ali jima je uspelo doseči svoj cilj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja