29. december – svetovni dan “VIOLONČELA”

Violončelo je godalno glasbilo s štirimi strunami, uglašenimi za popolno harmonijo. Videti je kot velika violina, na katero lahko igramo sede in jo držimo med nogami. Ta dan ne praznujejo le violončelisti, ampak tudi skladatelji, dirigenti in ljubitelji glasbe. Hkrati pa je 29. december tudi obletnica rojstva priznanega katalonskega violončelista Pabla Casalsa.

Mednarodni dan violončela je pomemben dan za vse violončeliste po vsem svetu. Vsi violončelisti in skladatelji se združijo v spomin na enega najbolj znanih glasbenikov in skladateljev vseh časov, Pablosa Casalsa. Casals se je rodil 29. decembra 1876 v kraju El Vendrell v Kataloniji. Z očetovim poukom se je spoznal s svetom glasbe. Pri štirih letih se je Casals naučil igrati violino, klavir in flavto. S svojo ljubeznijo in zanimanjem za vse te inštrumente se je vpisal na mestno glasbeno šolo v Barceloni in se naučil igrati violončelo. Fritz Kreisler, znani violinist in skladatelj, je Casalsa označil za “največjega glasbenika, ki je kadarkoli potegnil lok”. Casals je postal legenda v glasbeni industriji in svetu v začetku 20. stoletja, ko je zaslovel. Nastopal je kot solist in z različnimi orkestri. Ogromno je dodal na glasbenem področju. Najbolj se ga spominjajo in priznavajo po njegovih posnetkih Bachove suite za violončelo, ki jo je ustvaril in ponovno odkril v drugi polovici tridesetih let 20. stoletja. Pred tem so jih mnogi violončelisti imeli le za vaje, nekateri pa niso verjeli, da gre za pravo objavljeno glasbeno delo. S tem novim razkritjem in priljubljenostjo glasba nikoli več ni bila enaka. Bil je naval posnetkov suit. Vsi violončelisti so nenadoma morali poznati suite in več skladateljev je ustvarjalo dela na njihovi podlagi. Festival Pablo Casals je dogodek, ki traja dva tedna. Vabljeni vsi umetniki in glasbeniki z vsega sveta. Teče še danes in slavi samega dirigenta Casalsa.

Če tudi ti igraš violončelo ti ob tem svetovnem dnevu čestitamo! Tisti, ki pa ne spadate med violončeliste, vas bo morda zgornji prispevek pritegnil, da boste malce raziskali področje violončela in kdo ve….morda se boste tudi vi nekoč odločili za igranje tega neverjetnega instrumenta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja