28. november – svetovni dan “MARSA”

Prebivalce Zemlje že mnoge generacije navdušuje naš sosednji planet. Vesoljski program NASA si že več desetletij prizadeva raziskati in izvedeti več o njem. Ta tako imenovani rdeči planet je zaradi zarjavelega železa na površini, na nebu videti rahlo rdeče barve.

Dan Marsa praznujemo 28. novembra v spomin na izstrelitev vesoljskega plovila Mariner 4 s strani Nase leta 1964, ki je bilo prvo plovilo, ki je kadarkoli doseglo Mars. Trajalo je skoraj osem mesecev, da je plovilo doseglo rdeči planet in nanj končno priletelo 14. julija 1965. Vesoljsko plovilo Mariner 4 je bilo zasnovano za pridobivanje informacij v načinu preleta, ki je omogočalo planetarno raziskovanje in znanstvena opazovanja planeta Mars od blizu, nato pa informacije posredovalo nazaj ljudem na Zemljo. Veliko stvari smo izvedeli o Marsu v letih, odkar je vesoljski program uspel zbrati informacije. Zdaj je na primer znano, da ima Rdeči planet tako kot Zemlja raznolik teren, vključno s kanjoni, vulkani, puščavami, polarnimi ledenimi kapami in letnimi časi, zato ima morda tudi pogoje za življenje.

V primeru, da te astronomija in raziskovanje vesolja še posebej zanimata, ti prilagamo članek o tem skrivnostnem rdečem planetu, ki ga je objavil National Geographic. https://www.nationalgeographic.com/science/article/mars-exploration-article Ob branju ti želimo veliko užitkov!

Mission to Mars: NASA engineering and the Red Planet - EDN

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja