28. marec – svetovni dan “TORTE SCHWARZWALD”

Schwarzwald gâteau ali torta črni gozdiček je čokoladni biskvit z bogatim češnjevim nadevom, ki temelji na nemški sladici Schwarzwälder Kirschtorte, kar pomeni dobesedno “švarcwaldska češnjeva torta”. Običajno je ta sladica sestavljena iz večih plasti čokoladnega biskvita, stisnjenega s stepeno smetano in češnjami. Tradicionalno je okrašena s preostalo stepeno smetano, češnjami maraskino in čokoladnimi ostružki. V nekaterih evropskih tradicijah se med plastmi in za okrasitev vrha uporabljajo celo višnje. Tradicionalno se kolaču doda tudi kirschwasser, bistra žgana pijača iz višenj. Včasih uporabljajo tudi druge žgane pijače, kot je rum, ki je pogost predvsem v avstrijskih receptih.

Prava torta Schwarzwälder Kirschtorte je narejena iz pijače bogatega okusa, ki prihaja iz regije, po kateri je dobila ime: Schwarzwälder Kirsch (wasser). V tej regiji na jugovzhodu Nemčije raste vrsta trpkih češenj, ki dajejo žganju edinstven okus in posledično dajejo opazen lokalni okus švarcvaldski češnjevi torti. Sama torta ima zagotovo dolgo zgodovino, saj se je prvič pojavila v Schwarzwälderju (Švarcvald) leta 1915. Vsaj to je zgodba, ki jo je pripovedoval Josef Keller do svoje smrti leta 1981. Keller je bil slaščičar, ki je trdil, da je izumil torto in je recept posredoval kuharskim mojstrom v kavarni (Cafe Agner), ki še danes obstaja v Bad Godesbergu.

Druge legende datirajo torto nekaj stoletij pred rojstvo Josefa Kellerja. V 16. stoletju je bila čokolada prvič vključena v torte in druge pekovske izdelke, ki so simbolizirali temačen, skrivnosten ambient, po katerem so sloveli gozdovi. Ne glede na to, katera zgodba je resnična, je dobro znano, da je bila ta prijetna poslastica do leta 1931 neizbrisno povezana z Berlinom in se je razširila po vsem svetu ter postala znana in prepoznavna poslastica. Zanimivo je, da dejansko obstaja švedska različica te jedi, ki je sestavljena le iz plasti čokolade bogatega okusa in stepene smetane.

https://okusno.je/recept/schwarzwaldska-torta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja