28. maj – svetovni dan “MENSTRUALNE HIGIENE”

Dan osveščanja o menstrualni higieni je ustanovila nemška nevladna organizacija WASH United šele leta 2014. Dan je bil ustanovljen za normalizacijo delovanja menstruacije in pomembnosti dostopa do higiene v tem času, s podporo več kot 270 globalnih partnerjev.

Zanimivo je, da je bil izbran 28. maj zato, ker je maj peti mesec v letu – večina žensk ima v povprečju menstruacijo 5 dni, njihov cikel pa je ponavadi 28 dni. Tako je 28. maj na nek način še posebej simboličen! Menstruacija je biološko dejstvo in ta dan želi preprečiti kakršno koli stigmo v zvezi z njo – in dekleta učijo, da je to naravno in da se jih ni treba sramovati.

Menstrualno zdravje in higiena (MHH) sta bistvena za dobro počutje in krepitev vloge žensk in mladostnic. Vsak dan ima več kot 300 milijonov žensk po vsem svetu menstruacijo. Skupaj približno 500 milijonov nima dostopa do menstrualnih izdelkov in ustreznih zmogljivosti za upravljanje menstrualne higiene (MHM). Za učinkovito obvladovanje menstruacije dekleta in ženske potrebujejo dostop do vode, sanitarij in higienskih naprav (WASH), cenovno dostopne in ustrezne materiale za menstrualno higieno, informacije o dobrih praksah in podporno okolje, v katerem lahko obvladujejo menstruacijo brez zadrege ali stigme.

V skladu s programom skupnega spremljanja WHO/UNICEF 2012 je upravljanje menstrualne higiene opredeljeno kot:  »Ženske in mladostnice uporabljajo čisti material za upravljanje menstruacije za vsrkavanje ali zbiranje menstrualne krvi, ki ga je mogoče zamenjati v zasebnosti, kolikor pogosto je potrebno, uporabljajo milo in vodo za umivanje telesa, kot je potrebno, in imajo dostop do varnih in priročnih prostorov za zavrzite uporabljene materiale za upravljanje menstruacije. Razumejo osnovna dejstva, povezana z menstrualnim ciklom in kako ga obvladovati dostojanstveno in brez nelagodja ali strahu.« 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja