28. februar – svetovni dan “SPANJA NA JAVNIH MESTIH”

Mnogim ljudem, sploh dijakom in študentom, se tu in tam zgodi, da zaradi neprespane noči (naj bo zaradi učenja, pogovora s prijatelji pozno v noč ali igranja video iger), svoj spanec nadoknadijo kar v javnosti – na javnem prevozu, v šoli, med malico… Gre za precej pogost pojav, zato je tudi prav, da mu posvetimo poseben dan, ki je namenjen tej nekoliko “nenavadni” aktivnosti.

Skoraj ena tretjina svetovnega prebivalstva spi manj kot šest ur na noč. Glede na to, da je priporočeno število ur spanja, ki bi ga morali preživeti vsako noč, osem ur, govorimo o resnem pomanjkanju spanca za precej velik odstotek ljudi. S tem problemom se ukvarja vedno več znanstvenikov, na spodnji časovnici pa si lahko ogledate, kako so se s to težavo spopadali v preteklosti.

Ker je spanec izjemnega pomena za človeka, ni prav nič narobe, če kdaj pa kdaj zadremate tudi v javnosti. Poleg tega tako imenovani “dnevni spanec”, poleg zmanjšane utrujenosti, blagodejno vpliva še na boljše razpoloženje in dolgotrajnejši spomin.

https://www.wikihow.life/Sleep-on-Public-Transport-While-Traveling

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja