27. marec – svetovni dan “GLEDALIŠČA”

Gledališče, ki sega nekaj tisoč let nazaj, je edinstven in zanimiv del kulture, ki se je gotovo razvijal skozi čas. Beseda “gledališče” izvira iz starogrške besede, ki pomeni “kraj za gledanje”, in ta definicija je še danes pomembna. Tudi po toliko stoletjih se gledališče še naprej uporablja kot način ne le za pripovedovanje zgodb in videnje stvari, ampak za vplivanje na kulturo in družbo na splošno.

Ne glede na to, ali piše in režira, producira in igra, ustvarja čudovite kostume ali se ukvarja z oblikovanjem luči in scene, je gledališče medij umetnosti, ki zahteva širok nabor nadarjenih umetnikov, vključenih na različne načine. Svetovni dan gledališča pa je tu, da pokaže hvaležnost tistim, ki dajejo svoj čas in talent za oblikovanje predstave.

Svetovni dan gledališča je leta 1962 ustanovil Mednarodni gledališki inštitut (ITI) kot dan spoštovanja in slavljenja lepote, ustvarjalnosti, trdega dela in umetnosti, ki je del vseh vidikov gledališke produkcije. Namenjeno je bilo spomniti ljudi na veliko moč, ki jo lahko prinese gledališče, ne glede na to, ali se slavi lokalno ali globalno. Današnji svetovni dan gledališča še naprej poteka pod pokroviteljstvom ITI, ki je Svetovna organizacija za uprizoritvene umetnosti, dan pa tudi pod pokroviteljstvom Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo.

Leta 2022 je svetovni dan gledališča praznoval 60. obletnico s svetovnim spletnim praznovanjem. Direktor opere, gledališča in festivala Peter Sellers je bil gostitelj dogodka in je podal letno sporočilo. Poleg tega je praznovanje vključevalo platformo za gledališki izraz, ki je ponudila predstave 37 različnih nastajajočih umetnikov, ki prihajajo iz držav po vsem svetu. Te predstave so bile posnete in predvajane na spletni strani ITI, tako da si jih je bilo mogoče ogledati kjerkoli na svetu.

https://www.mgl.si/sl/spored/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja