27. maj – svetovni dan “SONČNE KREME”

Poškodbe zaradi sonca lahko povzročijo boleče opekline, kožne gube in seveda kožnega raka, ki se ga ljudje zaradi ozonskih lukenj vedno bolj bojimo. Zato je pomembno, da vedno, še posebej ko ste izpostavljeni soncu, uporabite kremo za sončenje z visokim SPF.

SPF je kratica za angleško besedno zvezo »Sun Protection Factor« oziroma v slovenščini »zaščitni faktor«. Preprosto povedano je to merilo, ki opredeljuje čas, koliko časa ste lahko varno izpostavljeni sončnim žarkom. Če veste, da bi vas brez kreme za sončenje na soncu opeklo po 10 minutah, ta čas pomnožite s številko zaščitnega faktorja. Primer: krema za sončenje s SPF 15 – to številko množite z 10.  Dobili boste rezultat 150 minut. To je čas trajanja zaščite, ki vam jo krema za sončenje nudi. Najmočnejše je opoldansko sonce v poletnih mesecih, treba pa je upoštevati tudi oblačnost in količino kreme, ki jo uporabite. Na zaščito pred soncem ne pozabite niti v notranjih prostorih, avtomobilih ali v bližini oken. Morda se sliši neverjetno, a UVA-sevanje, ki povzroča staranje kože, prodre tudi skozi okensko steklo. 

Najnovejše raziskave kažejo, da vsakodnevna uporaba zaščite pred soncem zagotavlja mladostnejši videz kože. Ključno je, da veste, kakšno kožo imate, kaj ta potrebuje in kako se odziva. Praviloma vsak od nas ve, ali njegova koža dobro prenaša sonce ali je občutljiva in hitro pordi. Hiter pojav rdečice je znak, da nam koža sporoča: »Zaščiti me.« Včasih zaščiti niso pripisovali takšnega pomena in kožni rak je bil bolj ali manj neznan pojav. Neodgovorno izpostavljanje soncu brez zaščite lahko namreč privede tudi prav do te vrste raka, katerega pojavnost se je v zadnjih letih bistveno povečala. Preventiva je tudi vsakoletni pregled kožnih znamenj. 

Za fenomen SPF se lahko zahvalimo mlademu švicarskemu kemiku. Leta 1938 ga je v gorah opeklo sonce in zaradi te izkušnje se je odločil, da bo izumil kremo za zaščito pred soncem. Njegov kolega je leta 1944 za fizično zaščito kože vojakov pred soncem uporabil posebno vrsto vazelina. Nato sta skupaj združila močii in zmešala prvo zaščitno kremo. Sestavljena je bila iz kombinacije vazelina, kakavovega masla in kokosovega olja, nadela pa sta ji ime »Gletcher Creme« oziroma »krema za na ledenik«. 

UVA – ‘A’ je kratica za angleški izraz »aging«. UVA-sevanje povzroča staranje kože, pigmentacijo in alergijo na sonce. Učinkuje tudi, kadar je oblačno in sonca ne vidite. UVB – ‘B’ je kratica za angleški izraz »burning«. UVB-sevanje povzroča opekline in porjavitev kože. Nekatere znamke poleg klasičnih UV-filtrov ponujajo tudi sodobne sestavine, ki višajo raven zaščite pred soncem. Današnje kreme za sončenje za obraz vsebujejo tudi aktivne snovi, kot so niacinamid, vitamini in/ali hialuronska kislina. Proizvajalci se dobro zavedajo, da kreme za sončenje postajajo del vsakodnevne nege obraza. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja