27. december – svetovni dan “OBIŠČI ŽIVALSKI VRT”

Izvor tega svetovnega dneva je nejasen, vendar vemo, da ideja o živalskem vrtu sega nekaj tisočletij nazaj. Beseda ‘zoo’ je pravzaprav najkrajši način za označevanje živalskega parka ali vrta. Živalski vrtovi so običajno dom številnim vrstam in delujejo kot zaščitna zatočišča za živali, ki so v njih nastanjene.

Zgodnja oblika živalskega vrta ali zoološkega vrta se je imenovala “menažerija”. Bil naj bi precej manjši od sodobnejšega živalskega vrta. Prve ponovitve živalskih vrtov so bile zasebne zbirke in so delovale kot razkazovanje moči. Izkopavalci so v Egiptu odkrili ostanke menažerije, za katere menijo, da segajo okoli leta 3500 pr. n. št. Slavni kralji, kot so grški Aleksander Veliki, izraelski kralj Salomon in babilonski kralj Nebukadnezar, so bili znani zbiralci živali iz svojega časa. Dokaze o takšnih živalskih vrtovih ali zbirkah živali so našli tudi v krajih, kot sta Kitajska in Rim. Prvi ‘moderni’ živalski vrt je bil zgrajen leta 1793 v Parizu v Franciji. Zdi se, da je ta zamisel o sodobnem in javnem živalskem vrtu postala priljubljena v 18. stoletju, v dobi razsvetljenstva, ko je znanost postala osrednji steber družbe. Posamezniki so med drugim želeli preučevati živali, bolje razumeti njihovo anatomijo in vedenje. Mesto London je leta 1828 odprlo tudi svoj prvi moderni živalski vrt. Živali iz menažerije Tower of London so bile sčasoma dodane njegovi zbirki, živalski vrt pa so na koncu odprli za javnost leta 1847. Zgodnjemoderni živalski vrtovi niso bili osredotočeni na delovanje kot naravni habitat za vrste, ki so v njih nastanjene. Namesto tega so bili bolj podobni muzejem živih živali v majhnih razstavnih prostorih. Živalski vrtovi si danes prizadevajo za izobraževanje in zabavo članov javnosti, hkrati pa spodbujajo znanstvene raziskave in spodbujajo ohranjanje vrst.

Če imaš danes možnost, da obiščeš enega izmed živalskih vrtov, je to več kot odlična ideja! Obišči domovanje svojih najljubših živali in morda boš odkril/a kaj novega, do sedaj iz tvoje strani še ne videnega. Želimo ti obilico veselja!

ZOO Antwerpen (Dierentuin) (Antwerp) - All You Need to Know BEFORE You Go

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja