26. november – svetovni dan “TORTE”

Dejstvo je, da je torta nedvomno ena najokusnejših pekovskih izdelkov, ki smo jih ljudje kadarkoli pripravili. Zagotovo pa njene številne oblike, polnila in glazure še vedno osupnejo vsakega ljubitelja tort. Od čokolade do sira, sadja in sladkorne mase – deli rezino okusne torte s prijatelji in se preizkusi v okraševanju in peki te slaščice.

Zgodovina tort sega v antične čase, prve torte pa naj bi bile narejene že v stari Grčiji in Egiptu. Te torte so bile sprva precej težke in ploščate in so jih jedli na koncu obroka z orehi in medom. Dandanes se je ta vrsta torte razvila v baklavo, tradicionalno grško sladico, ki jo mora poskusiti vsak ljubitelj sladkega. Kasneje so tudi stari Rimljani ustvarili svojo različico te sladke dobrote, ki je bila precej kremasta in bogata. Vendar pa je bila, tako kot v mnogih kulturah po svetu, ta torta pogosto rezervirana za bogove in so jim jo ponujali v njihovih templjih v znak ljubezni in spoštovanja.

V 19. stoletju so torte začeli uporabljati za praznovanje rojstnih dni in sčasoma so si prislužile tudi sveče na vrhu. Toda torte so tudi čudovit dodatek k različnim drugim jedem in prireditvam, od preproste družinske sladice do velike zabave s hrano. Ne glede na to, ali gre za čokolado ali črni gozdiček, “angel food” ali narobe obrnjeno različico ananasa, skoraj vsakdo uživa v rezini torte. Zato si ob tem dnevu, kos torte, privošči tudi ti!

My perfect vanilla cake | RecipeTin Eats recipes | SBS Food

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja