26. marec – svetovni dan “EPILEPSIJE”

Vijolični dan je množično praznovanje, ki je namenjeno ozaveščanju svetovne javnosti o epilepsiji, bolezni, ki prizadene več kot 65 milijonov ljudi po vsem svetu. Kot nevrološko stanje, ki povzroča napade in se pogosto začne v otroštvu, je epilepsija včasih napačno razumljena, kar lahko povzroči težave v socialnih situacijah. Ideja vijoličnega dne je omogočiti izobraževanje tistim, ki ne razumejo tega stanja, pa tudi tistim, ki imajo epilepsijo, da spoznajo, da niso sami.

Ker je sivka mednarodna barva za epilepsijo in je tudi barva, ki simbolizira samoto, je bilo logično, da bo vijolična barva izbrana za ta pomemben dan priznanja in zavedanja! Cassidy Megan, devetletnica iz Kanade, je leta 2008 ustanovila Purple Day, ko jo je motiviral lasten boj z epilepsijo. Cassidyjeva prizadevanja sta podprla Epilepsy Association of The Maritimes (EAM) Kanade in Fundacija Anite Kaufmann iz New Yorka, dan pa je sčasoma postal mednarodni dogodek.

Praznovanje leta 2009, drugo leto njegovega obstoja, je privabilo najmanj 100.00 študentov, 95 delovnih mest in 116 politikov, da se udeležijo praznovanja tega dne. Od tam je dan preprosto rasel. Težko je verjeti, da se je le 10 let kasneje, leta 2019, Purple Day prebil v Disney World! Vijolični dan, ki ga sponzorira Fundacija za epilepsijo iz osrednje Floride, je delil čarobnost s številnimi udeleženci. Ustanoviteljica dneva, Cassidy Megan, se je posebej pojavila (seveda v vijolični večerni obleki) in postala dobra prijateljica z Mickeyjem in Minnie Mouse. Zdaj se Purple Day praznuje na vseh celinah in v več kot 100 državah, v krajih, kot so Indija, Avstralija, Južna Afrika, Japonska, Združeno kraljestvo in Združene države.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja