26. maj – svetovni dan “GROFA DRAKULE”

Grof Drakula je naslovni lik Gotskega grozljivega filma Brama Stokerja Iz leta 1897 Drakula. Velja za prototipnega in arhetipskega vampirja v naslednjih delih fikcije. Nekateri menijo, da je Stokerja za lik drakule, navdihnil valianski princ iz 15. stoletja Vlad, ki je bil znan tudi kot Vlad Drakula.

V romunščini »dracul« pomeni hudiča ali zmaja, ta pridevnik pa so dobili pogumni romunski bojevniki med 14. in 19. stoletjem ter vitezi Zmajevega reda. »Dracula« (Drakula) pa je pozdrav, ki je pomenil »sin dracul«. Izmed teh sinov je najznamenitejši transilvanski vladar Vlad III. Tepes (1431-1476). Njegov oče Vlad Dracul postane princ Vlaške po paktu z ogrskim kraljem. Ko ogrski kralj umre, sklene novo zavezništvo s turškim sultanom, vendar Ogri leta 1442 premagajo Turke in Vlad Dracul izgubi transilvanski prestol. Ponovno si želi pridobiti prestol v večletnih vojnah, med tem ga zajamejo Ogri in delo nadaljuje sin Drakula, ki za nekaj mesecev zasede Vlaško 1448 in za kar 6 let leta 1456. Med svojo vladavino je pobil več kot 40.000 očetovih sovražnikov, izdajalcev in brezčastnih trgovcev. Od tod verjetno izhaja legenda o vampirju, ki jo je pozneje povzelo več piscev.

Roman Drakulo je leta 1897 napisal irski pisatelj Bram Stoker. Glavni antagonist je bil vampirski grof Drakula. Drakulo so razvrstili v več literarnih žanrov, med drugim v vampirsko literaturo, med srhljivke, gotski roman in med invazijsko literaturo. Glede na strukturo gre za pisemski roman, kar pomeni, da je napisan v pismih, dnevniških zapiskih, ladijskih dnevnikih, ipd. Literarni kritiki so preiskali mnoge teme v romanu kot je npr. vloga žensk v viktorijanski kulturi, konvencionalna in konzervativna spolnost, imigracije, kolonializem, postkolonializem in folkloro.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja