26. januar – svetovni dan “ARAŠIDOV”

Arašidi so stročnice, ki se gojijo predvsem zaradi užitnih semen. Veliko jih gojijo v tropih in subtropih, pomembnu so tako za male kot velike komercialne proizvajalce. Uvrščamo jih med zrnate stročnice in zaradi visoke vsebnosti olja tudi med oljnice. Svetovna letna proizvodnja oluščenih arašidov je leta 2016 znašala 44 milijonov ton, na čelu s Kitajsko z 38% celotnega svetovnega deleža. Netipično za metuljnice, se stroki arašidov razvijejo pod zemljo (= geokarpija) in ne nad zemljo. S to lastnostjo v mislih, je botanik Carl Linnaeus dal arašidom poseben epitet hypogaea, kar pomeni “pod zemljo”.

Tako kot pri čiliju, paradižniku in krompirju je zgodba o arašidih zgodba o evropski širitvi, trgovini in kolonializmu. To je tudi zgodba o neverjetnem načinu, kako kulture vključujejo nove sestavine v svoje kuhinje, in res, arašidi so se vrinili v jedi po vsem svetu. Arašidi izvirajo iz Južne Amerike, verjetno pa iz Bolivije ali Peruja. Verjetno so jih prvi začeli gojiti Inki. Dokaze o arašidih  so arheologi našli v andskih perujskih grobnicah iz približno leta 7600 pred našim štetjem. Španci so arašide »odkrili« v Južni Ameriki in Mehiki. Takratni portugalski in španski trgovci so arašide uvedli po vsem svetu – v Malezijo, Kitajsko, Indijo ter vzhodno in zahodno Afriko.

Portugalci so v Zahodni Afriki sadili arašide, da bi hranili sužnje na njihovih prisilnih potovanjih v Severno in Južno Ameriko ter na Karibe. Z zahodnoafriško trgovino s sužnji so arašidi prišli na ameriški jug, kjer so skupaj z bombažem hitro postali gotovinski pridelek. Afroameričan George Washington Carver, ki dela na inštitutu Tuskegee v Alabami, je znan po popularizaciji pridelka med podeželskimi južnjaki v 1890-ih, kot rešitev za opustošenje, ki sta ga zavijača in izčrpavanje tal povzročila tamkajšnjemu pridelku bombaža. Dva italijanska priseljenca sta v začetku 20. stoletja prva razvila metodo praženja arašidov v olju (kasneje sta ustanovila blagovno znamko “Planters”). Arašidovo maslo je bilo prvič izumljeno leta 1890 v St. Louisu, širši javnosti pa je bilo predstavljeno na svetovni razstavi leta 1904 v St. Louisu.

Peanuts - Wikipedia

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja