26. december – “DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI”

Dan samostojnosti in enotnosti v Sloveniji praznujemo vsako leto 26. decembra. Praznujemo ga v spomin na dan razglasitve slovenskega referenduma o neodvisnosti leta 1990. Sam referendum je potekal tri dni prej, 23. decembra, na katerem se je 95 % volivcev izreklo za ustanovitev samostojne slovenske države. Prvotno je bil znan samo kot Dan neodvisnosti, vendar so ga pozneje preimenovali leta 2005, ko so Socialni demokrati pozvali k spremembi imena, da bi vključevalo sklicevanje na narodno enotnost, ki so jo slovenski ljudje izkazali na referendumu.

Območje današnje Slovenije je bilo pod nadzorom rimskega imperija in je bilo priča vpadom Hunov in germanskih plemen v 5. in 6. stoletju. Po odhodu Langobardov iz alpskega prostora so se počasi začela naseljevati slovanska plemena. Na njih so pritisnili Avari, da so tam ustanovili naselje. Sloveniji je vladalo več različnih germanskih plemen, dokler jih Karel Veliki v boju ni premagal večine. Slovenske dežele so bile do konca srednjega veka priča turškim vpadom, kmečkim uporom in drugim stiskam. Šele v 19. stoletju so se začela ponovno pojavljati slovenska narodnostna čustva; začela uveljavljati ideja o zedinjeni Sloveniji. Slovenija je kmalu postala del širše kraljevine Jugoslavije, ki so jo kasneje priključile sile osi. Po drugi svetovni vojni je Slovenija ostala del Jugoslavije. Slovenska neodvisnost je bila razglašena na referendumu leta 1990. Prvotno znan kot dan samostojnosti, danes pa ga praznujemo kot dan samostojnosti in enotnosti.

Ta državni dan nas spomni na to, kako srečni bi morali biti, da živimo v neodvisni in samostojni državi. Zagotovo pa imajo ta dan še posebej radi naši starši, ki jim danes v večini ni potrebno iti v službo. ?

Pred 30 leti smo Slovenci uresničili tisočletne sanje naših prednikov in na  plebiscitu izglasovali samostojno Slovenijo | Nova24TV

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja