26. april – svetovni dan “BURLESK”

Zagotovo mnogi izmed vas prvič slišite za burlesko oz. se vam le malce svita kaj bi burleska lahko bila. Slovar slovenskega knjižnega jezika to besedo opiše kot: “delo, ki na šaljiv, včasih grob način prikazuje življenje“. Sicer pa je burleska (fran. burlesque iz ital. burla; šala) komedija, ki skuša izvabiti smeh s smešnim prikazovanjem resnega ali resnim prikazovanjem smešnega. Lahko gre za gledališko igro ali pa za hudomušno skladbo.

Burleska je lahko glamurozna, satirična, razuzdana ali celo nespoštljiva. Pogosto se izvaja v barih in nočnih klubih. Dandanes obstajajo različice burleske, vključno z bearleque, translesque, gorelesque, boyesque in queerlesque. Pravzaprav lahko vsakdo sodeluje v izvajanju burleske, ki je vključujoča oblika umetnosti. Je tradicija, ki ima globoke zgodovinske korenine, ki segajo v 17. stoletje. Burleska se je razvijala skozi stoletja. Njen trenutni, novodobni format se imenuje neo-burleska.

Prvi svetovni dan burleske je potekal leta 2020, ustanovila pa ga je Sapphira, izvajalka burleske, avtorica in ambasadorka duševnega zdravja. Saphhira je igralka od leta 2004 in njena strast do vsega, kar je povezano z burlesko, je od takrat rasla. Burleski pripisuje pomoč pri premagovanju duševnih težav in verjame, da lahko slednja vsakomur vlije samozavest.

Uvodni svetovni dan burleske je vključeval vrsto različnih dejavnosti, ki so bile zasnovane za predstavitev umetniške oblike in privabljanje novih izvajalcev. Ker je leto 2020 zaznamovala pandemija COVID19, so vsi dogodki za prvi svetovni dan burleske potekali na spletu, pridružilo pa se jim je veliko različnih izvajalcev z vsega sveta. Za datum prvega dogodka so izbrali spomin na 50. obletnico smrti Gypsy Rose Lee, velike izvajalke burleske iz tridesetih let prejšnjega stoletja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja