25. januar – svetovni dan “BURNSOVE NOČI”

Robert Burns, znan tudi kot Rabbie Burns, je bil škotski pesnik in tekstopisec. Velja za narodnega pesnika Škotske in ga slovijo po vsem svetu. Je najbolj znan med pesniki, ki so pisali v škotskem jeziku, čeprav je velik del njegovega pisanja v “lahkem škotskem narečju” angleščine, dostopnem občinstvu tudi zunaj Škotske. Današnji dan je posvečen obletnici njegovega rojstva, ki jo po vsem svetu obeležujejo z recitali njegove poezije, z jedjo imenovano haggis (jed zdrobljena z ovsenimi kosmiči, sokom in začimbami ter zavita v ovčji želodec) ter s kozarcem pravega škotskega viskija.

Burns velja za pionirja romantičnega gibanja, po njegovi smrti pa je postal velik vir navdiha za ustanovitelje tako liberalizma kot socializma ter kulturna ikona na Škotskem in med škotsko diasporo po vsem svetu. Slavljenje njegovega življenja in dela je v 19. in 20. stoletju postalo skoraj nacionalni karizmatični kult, njegov vpliv na škotsko literaturo pa je že dolgo močan. Leta 2009 ga je škotska javnost v glasovanju škotske televizije STV izbrala za “največjega” Škota.

Poleg ustvarjanja izvirnih skladb je Burns zbiral tudi ljudske pesmi po vsej Škotski, ki jih je pogosto popravljal ali prirejal. Njegovo pesem “Auld Lang Syne”, pogosto pojejo na Hogmanayu (zadnji dan v letu); ” Scots Wha Hae ” pa je dolgo časa služila kot neuradna državna himna države. Druge Burnsove pesmi, ki so še danes dobro znane po vsem svetu, vključujejo “A Red, Red Rose”, “A Man’s a Man for A’ That”, “To a Louse”, “To a Mouse”, “The Battle of Sherramuir”, “Ae Fond Kiss” in druge. Na povezavi: https://interestingliterature.com/2015/12/10-robert-burns-poems-everyone-should-read/ si lahko prebereš nekaj izmed njegovih pesnitev.

Robert Burns | Biography, Poems, Songs, Auld Lang Syne, & Facts | Britannica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja