25. december – “BOŽIČ”

Vsako leto 25. decembra praznujemo božič, dan za preživljanje časa z družino in sorodniki, opazovanja pomembnega krščanskega praznika, udeležbo v prijetnih tradicijah ali pa samo za širjenje prazničnega veselja! Božič se je v nekaj tisočletjih razvil v svetovno praznovanje, ki je tako versko kot posvetno in je polno zabavnih družinskih aktivnosti.

Tradicionalno kristjani trdijo, da je božič dan, ko se je rodil Jezus Kristus, Božji sin. In čeprav so se mnogi naši božični obredi in tradicije razvili iz tega edinstvenega trenutka, to ni celotna zgodba. Čeprav obstajajo miti in resnice o božiču, razkrijmo, kar vemo. Dejstvo je, da nihče ne pozna točnega časa in kraja Jezusovega rojstva. V biblijski Novi zavezi si apostoli Matej, Marko, Luka in Janez delijo podobne zgodbe, vendar nikoli dejansko ne imenujejo datuma Jezusovega rojstva. 25. december se v veliki meri pripisuje prvemu krščanskemu zgodovinarju Sextu Juliju Afriškemu okoli leta 221 našega štetja. V enem pogledu na to, zakaj je bil 25. december izbran za uradni datum božiča, zgodovinarji verjamejo, da je zgodnja cerkev želela povezati rojstvo Božjega sina s »ponovnim rojstvom sonca«, ki pride po zimskem enakonočju. Drugi pogled temelji na datumu Jezusovega spočetja 25. marca, ob spomladanskem enakonočju. 25. december bi bil torej datum Jezusovega rojstva točno devet mesecev pozneje. V nekem trenutku je Cerkev določila 6. januar za Jezusov krstni datum in pravi datum za božič. Toda do 9. stoletja je bil božič opazovan le kot manjši sveti dan.

Free christmas clipart animated clip art santa image 5 2 - Clipartix

V srednjem veku so Evropejci ustvarili nekaj božičnih običajev, ki jih poznamo danes. V Strasbourgu so se v domovih pojavile z jabolki okrašene jelke. V 17. in 18. stoletju so ljudje začeli dajati darila kot simbol prihoda magov v Betlehem z darili za novorojenega otroka Jezusa. Do 19. stoletja so jelkove vence, obložene s 24 svečami, ki predstavljajo 24 dni pred božičem, kasneje zmanjšali na veliko varnejše štiri sveče. Sčasoma so se tradicije božičnega dne razširile izven Evrope v Latinsko in Severno Ameriko ter drugod po svetu. Vendar ne glede na to, kako praznujete ta praznik, pa vsem želimo VESEL BOŽIČ!

The Perfect Christmas Day Schedule for Healthy Sleep | SleepScore

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja