24. marec – svetovni dan “TUBERKULOZE”

Tuberkuloza je bolezen pljuč, za katero danes slišimo redko – a je še vedno (poleg malarije in aidsa) ena od najusodnejših nalezljivih bolezni, za katero na globalni ravni sleherni dan zboli približno 28.000 ljudi, skoraj 4000 pa jih vsak dan umre zaradi zapletov pri prebolevanju tega obolenja, poznanega tudi kot sušica ali jetika. V Sloveniji je danes število obolelih za tuberkulozo majhno, tudi ali predvsem po zaslugi resnično dobre dostopnosti do zdravljenja in dobrega nadzora nad boleznijo.

Kljub znanstvenim dognanjem in dosežkom sodobne medicine tuberkuloze ni bilo mogoče povsem izkoreniniti, je pa ta nalezljiva bolezen dandanes bistveno bolje obvladljiva kot nekoč, v davni preteklosti, o kateri je znanost na tem področju izvedela veliko tudi po zaslugi egipčanskih mumij in odkritij, da so nekateri posamezniki, ki so jih po smrti mumificirali, že takrat umrli zaradi tuberkuloze. Za to bolezen je bil nekdaj, ko še niso poznali zdravil zanjo, značilen zelo težek potek, s številnimi zapleti. Danes je drugače, a vendar tuberkuloza še vedno predstavlja neizmerno globalno, ekonomsko, socialno in zdravstveno breme.

Pred 139 leti je dr. Robert Koch odkril bacile, ki povzročajo tuberkulozo – Mycobacterium tuberculosis. To dognanje je odprlo pot zgodnjemu odkrivanju in zdravljenju te bolezni, ki se lahko pojavi v katerikoli starosti in ki še danes predstavlja velik problem – predvsem v primerih in okoljih, ko so ljudje primorani bivati v slabih pogojih in revščini. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja