24. januar – svetovni dan “IZOBRAZBE”

Izobraževanje je bistveno iz več razlogov. Daje nam znanje. Pomaga nam izboljšati sebe in razumeti svet okoli nas. Poleg tega izobrazba utira pot do zaposlitve. Žal pa več milijonov otrok in mladostnikov, zaradi takšnih in drugačnih razlogov, nima možnosti dokončati izobraževanja. Še huje! Več kot 72 milijonov otrok po vsem svetu, sploh nima dostopa do kakršnegakoli izobraževanja. Zato na ta dan obeležujemo svetovni dan izobrazbe in z njim vsako leto obeležujemo vlogo izobraževanja pri svetovnem miru in trajnostnem razvoju.

Pomanjkanje izobrazbe je problematično tako v državah v razvoju kot v nerazvitih državah. Eden glavnih razlogov, da otroci ne hodijo v šolo, je vprašanje enakih pravic. Te neenakosti vključujejo spol, zdravje in kulturno identiteto. Poleg pristranskosti si številne države ne morejo privoščiti gradnje šol. Če imajo te države srečo, da imajo šolo, jih veliko ne more zagotoviti šolskega gradiva. Tudi učitelje težko plačujejo. Pomanjkanje financ, skupaj s pomanjkanjem učiteljev, sili učence vseh starosti, da se učijo v isti preveliki učilnici. Ker izobraževanja ni mogoče prilagoditi individualnim potrebam, je osip v teh šolah visok. Eno najbolj prizadetih območij je podsaharska Afrika z dvaintridesetimi milijoni neizobraženih otrok. Več kot 54 % neizobraženih otrok je deklet. V Jemnu več kot 80 % deklet v državi nikoli ne bo šlo v šolo.

Pomanjkanje izobrazbe v otroštvu vodi v večje tveganje za brezposelnost, ko postanejo odrasli. Domine še naprej padajo. Življenje brez službe vodi v revščino. Tudi cikel se bo verjetno začel znova. V družinah z neizobraženimi starši je tveganje, da bodo otroci doživeli enako usodo, večje. Prekiniti začarani krog je ključnega pomena, saj je dostop do izobraževanja glavni cilj vsakega naroda. Izobraževanje je človekova pravica. Združeni narodi navajajo pravico do izobraževanja v svoji Splošni deklaraciji človekovih pravic, tudi konvencija o otrokovih pravicah določa, da morajo države omogočiti visokošolsko izobraževanje dostopno vsem. Ker je v Sloveniji izobrazba na voljo vsem, se pogosto ne zavedamo v kako kvalitetnem okolju živimo, zato se vsaj ob tem posebnem dnevu spomnimo na pomembnost slednjega.

Education Vectors & Illustrations for Free Download | Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja