24. december – svetovni dan “NAKUPOVANJA V ZADNJEM TRENUTKU”

Dan nakupovanja v zadnjem trenutku praznujemo vsako leto 24. decembra. To je zadnji dan, ko moramo ljudje v zadnjem trenutku opraviti praznične nakupe za to sezono. Čeprav nas ima večina čas za nakupovanje pred prazniki, se včasih zgodi, da se naše nakupovanje zaradi takšnih in drugačnih razlogov zavleče dlje, kot bi si želeli. Če imaš še celoten nakupovalni seznam ali pa želiš s seznama črtati še zadnji izdelek, je ta dan tvoja zadnja priložnost! Nakupovanje v zadnjem trenutku je že dolgo kulturni pojav in internet je poln seznamov o tem, kako preživeti nakupovanje v zadnjem trenutku ter številne pronicljive članke, ki želijo v bogato založene trgovine privabiti še zadnje kupce.

Počitniški ali praznični čas je vsakoletna ponovitev v zahodnem svetu, ki traja od konca novembra do začetka januarja. Zajema velike praznike, kot sta božič in novo leto. To je tudi vrhunec sezone za zahodni maloprodajni sektor. Sezona večinoma izhaja iz koncepta “božičnega dneva”, obdobja od 25. decembra do 5. januarja ali “dvanajst dni božiča”. Ko je kapitalizem v 19. in 20. stoletju začel močno prispevati k povečanju sijaja božiča, se je »božični čas« začel nanašati na liturgični božični adventni čas – obdobje med četrto nedeljo pred božičem in božičnim večerom. Ta verski dogodek se je kmalu začel spreminjati v nekaj veliko bolj komercializiranega in tako do sredine 20. stoletja postal zakoreninjen del svetovnega gospodarstva in kulture. Do konca 20. stoletja so se sklicevanja na obdobje, imenovano »božični čas«, postopoma spremenila v tisto, kar je znano kot bolj posvetno »praznično obdobje«, ki vključuje tudi praznovanja judovske Hanuke in afroameriške Kwanze.

238 Last Minute Christmas Shopping Illustrations & Clip Art - iStock

Omenjena sezona je polna posvetne ikonografije, vključno z Božičkom, jelenom z rdečim nosom Rudolphom in ledenim snežakom, skupaj z običaji javnih praznovanj, kot so med drugim koledovanje, tržnice na prostem in pogostitve. Zdaj velja, da se sezona začne na četrti četrtek v novembru do 7. januarja in zajema zahvalni dan, črni petek, kibernetski ponedeljek, božični večer, božič, boxing day, silvestrovo, novo leto, svete tri kralje, hanuko in Kwanzaa-o.

989 Last Minute Christmas Shopping Stock Photos, Pictures & Royalty-Free  Images - iStock

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja