23. marec – svetovni dan “METEOROLOGIJE”

Preučevanje zemeljske atmosfere že tisočletja fascinira znanstvenike, čeprav napredek te discipline ni bil preveč pomemben vse do 18. in 19. stoletja. Nato pa so se začela razvijati omrežja za opazovanje vremena, ko pa je 20. stoletje prineslo računalnike je napredek v meteorologiji rasel veliko hitreje.

Leta 1873 je bila ustanovljena Mednarodna meteorološka organizacija, da bi spodbudila tiste, ki preučujejo znanost o zemeljskem ozračju, k izmenjavi informacij med vladami, kulturami in geografskimi lokacijami. Ko so se razvoj in znanstvena odkritja z leti povečevali, so ljudje, ki se ukvarjajo s sledenjem in učenjem o vremenu, vedeli, da je sodelovanje bistveno za pridobitev popolne perspektive onkraj držav ali meja.

Po več desetletjih so se v IMO odločili, da bodo bolje delovali s podporo vlad, ki jih zastopajo. Do poznih štiridesetih let prejšnjega stoletja so bili v pripravi načrti za ustanovitev podružnice, ki bi delovala kot del Združenih narodov, kar bi postalo Svetovna meteorološka organizacija (WMO). Svetovni meteorološki dan je bil ustanovljen v počastitev začetka Svetovne meteorološke organizacije, ki se je zgodil 23. marca 1950. Že več kot 70 let je Svetovna meteorološka organizacija specializirana agencija Združenih narodov (ZN), ki se posveča sodelovanju in usklajevanje med državami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja