23. januar – dan, ko bo Slovenija obstala

V sredo, 23. januarja, se bo v znak protesta zoper varčevalne ukrepe vlade Republike Slovenije zgodila splošna stavka javnega sektorja.  Vrtci, osnovne in srednje šole ter univerze, ki so prav tako del javnega sektorja, bodo tako v sredo ostali zaprti za vse znanja željne državljane Republike Slovenije.

Splošno nezadovoljstvo ljudstva, ki se je prvič podalo na ulice v Mariboru, s tako imenovano »Mariborsko vstajo« zoper že bivšega župana Franca Kanglerja, dosega vrelišče tudi v nacionalnih okvirih.  Ljudstvo je tako jasno in glasno slovenski politični eliti sporočilo, da so »gotovi«.  Verjetno ni naključje, da so se prvi protesti oz. t. i. vstaja zgodili ravno v Mariboru. Štajerska je trenutno ena izmed najbolj socialno ogroženih območij v Sloveniji, stanje revščine oziroma same prehranjenosti ljudi pa na srečo še ostaja vzdržno prav zaradi večjega odstotka agrarne navezanosti ljudi. Ob pogledu na zgodovino se je ravno v tem mestu ob koncu prve svetovne vojne na čelu z majorjem Rudolfom Maistrom krepila in kalila naša nacionalna pripadnost. So torej mariborski vzkliki »Gotof je!« le sodobna različica Maistrovih besed: »Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko.«?

Vodstvo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je tako na uradni spletni strani sindikata SVIZA pred splošno opredelitvijo članov sindikata o stavki zapisalo, da gre za boj za delavna mesta, kakovostne javne storitve in socialno državo. Člani sindikata pa so svojo podporo stavki več kot le potrdili. Skupaj se je o sodelovanju v splošni stavki javnega sektorja, 23. 1. 2013, opredeljevalo 40.494  zaposlenih v 760 zavodih. Za stavko se jih je izreklo kar 92, 34 % (37.394), PROTI stavki pa le 7, 66 % (3.100).

index

 

Glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj pred  lanskoletno stavko javnega sektorja. (foto:Gorenjski Glas)

Za stavko pa so se tako kot večina slovenskih srednjih šol odločili tudi člani sindikata SVIZ na Gimnaziji Celje – Center. Naša šola je namreč z varčevalnimi ukrepi vlade RS že izgubila en gimnazijski razred, kar pomeni, da bomo v šolskem letu 2013/2014 na naši šoli imeli le še 4 oddelke programa gimnazija. Profesorjem pa varčevalni ukrepi prinašajo dvig števila ur učnih obveznosti, ki bo v primeru sprejetja povzročilo pojav tehnološkega viška in kot skrajni ukrep tudi odpuščanja.

670x420_Delo_Foto-20121221203414-20857600

Protestniki na Trgu republike v Ljubljani. (Delo.si)

 

Na širšem Celjskem območju pa so se za stavko izrekle vse srednje šole razen I. gimnazije v Celju, katere kolektiv se je tako pridružil osamelim 7, 66 % ali 3100. članom sindikata SVIZ, ki so glasovali proti stavki javnega sektorja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja