23. februar – svetovni dan “ČILIJA”

Čili ( Capsicum annuum L. in Capsicum frutescens L. ) je tropsko jagodičje pekočega okusa iz družine Solanaceae. Prvi ga je odkril Krištof Kolumb v tropski Ameriki, njegova uporaba pa se je zaradi ostrega, pekočega okusa hitro razširila po vsem svetu. Različno razvrščen kot zelišča, sadje ali zelenjava, je zdaj neločljiv del kulinarike v državah kot so Koreja, Jamajka, Indija, Kitajska, Etiopija, Šrilanka…

V Evropo je čili leta 1493 prinesel Krištof Kolumb, ki ga je odkril v tropski Ameriki. Domneva se, da izvira iz Mehike in Peruja, ljudje Srednje in Južne Amerike pa so ga pogosto uporabljali pred Kolumbovim odkritjem. Tako hitro se je razširil, da so do leta 1542 v Indijo prinesli že tri vrste čilija. Ker večina evropskih jezikov čili omenja kot vrsto popra. Jacob de Bondt, batavski zdravnik, je leta 1630 uporabil izraz Piper chilensis. Tudi trgovci s papriko na Javi so čiliju želeli dati ime, ki se bo razlikovalo od popra, vendar jim ni uspelo. Posledica tega je dejstvo, da dandanes nekatere sorte čilijev še vedno poznamo kot paprike.

Čili se pri kuhanju uporablja svež ali posušen, cel ali zmlet v prahu, da daje hrani značilen pekoč, pikanten in oster okus. Čilije vlagamo v sol, uživamo surove v solatah, pripravljamo omake ali jih shranimo v slanici. Tekoči izvleček čilija se uporablja za barvanje hrane in krme za živali. Čiliji so dober vir vitamina C. Vsebujejo tudi vitamina B1 in B2, beta karoten, beljakovine, kalcij in fosfor.

Kemikalija, imenovana čilijev oleoresin-1, ekstrahirana iz posušenih čilijev Capsicum annuum se uporablja v balzamih proti bolečinam, obližih in praških za vročino. Kitajci uporabljajo liste čilija za lajšanje zobobola. Čili spodbujajo izločanje želodčnih sokov, zato se zaradi svojih karmativnih in stimulativnih lastnosti v evropski medicini uporabljajo za odpravljanje vetrov in povečanje apetita. Indijci verjamejo, da čili pomaga pri krvnem obtoku. Olje, pridobljeno iz čilijev, se uporablja kot sušilno olje. Malajci ga uporabljajo za zdravljenje bruhanja, dispepsije, driske in kolere. Javanci uporabljajo sok čilijevih listov, imenovan daun saberang , kot protidražilno sredstvo na koži po porodu. Uporabljajo ga tudi kot poživilo, včasih pa ga dajejo dojenčkom za zdravljenje driske.

6 Countries And The Unique Way They Use Chili Peppers | Chile Peppers,  countries and more | maddog357.com Chili Pepper News blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja