22. marec – svetovni dan “VODA”

Svetovni dan voda obeležujemo na podlagi pobude, nastale v letu 1992 na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem Riu de Janeiru, prvič pa smo ga v svetovnem merilu s sklepom Generalne skupščine OZN obeležili leto dni pozneje, v letu 1993. Svetovni dan voda vedno nudi priložnost za premislek o različnih aktualnih temah, povezanih z vodo.

Letošnja osrednja tema je:

»PODZEMNA VODA – NAREDIMO NEVIDNO, VIDNO«.

Podzemna voda je del našega naravnega okolja, je ne vidimo, vendar je njen vpliv  viden povsod. Uporabljamo jo kot vir pitne vode, vode za sanitarno ureditev, za pridelavo hrane, proizvodnjo in promet živil ter različne gospodarske namene.  Podzemna voda je pomembna za delovanje ekosistemov (npr. mokrišč). Na območju rečnih delt in priobalnih pasov podzemna voda zagotavlja stabilnost tal in preprečuje vdor slane vode. Kljub temu, da je podzemna voda ključna za človeštvo in delovanje ekosistemov, se njenega pomena ne zavedamo dovolj. Pomembno je, da je podzemna voda v središču politik trajnostnega razvoja.

Človeške dejavnosti na zemeljski površini vplivajo na stanje v podzemlju. Pomembno je, da v zemljo vnašamo le neškodljive, biološko razgradljive snovi, ter učinkoviteje koristimo podzemno vodo. Zaradi človeških dejavnosti je podzemna voda marsikje preveč izkoriščena in tudi onesnažena. Za nekatera območja nimamo podatkov o količini podzemne vode. Kljub temu, da podzemna vode  ne vidimo, ne smemo pozabiti nanjo. Raba podzemne vode naj bo previdna in trajnostna. Potrebno je temeljito analizirati, raziskovati in spremljati njeno stanje, le tako jo lahko učinkovito upravljamo.

Podzemna voda bo imela ključno vlogo pri prilagajanju na podnebne spremembe, zlasti na sušo. Za uravnavanje potreb ljudi in ohranjanje planeta je pomembno, da podzemno vodo zaščitimo in raziskujemo. Podnebne spremembe se odražajo tudi v stanju voda. Na nekaterih predelih je vode preveč, drugje premalo. V najbolj suhih predelih sveta podzemna voda predstavlja edini vir vode. Podzemna voda ne pozna meja, prav tako podnebne spremembe. Vsi skupaj moramo sodelovati pri izboljšanju rabe čezmejnih zalog podzemne vode in uravnovesiti potrebe v spreminjajočem svetu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja