22. maj – svetovni dan “GOTSKE SUBKULTURE”

Že sama misel na gotsko tradicijo lahko vzbudi nekaj spraševanja o natančnem izvoru, vendar je ime goth pravzaprav subkultura, ki se je začela v Angliji v osemdesetih letih 20. stoletja. Gotska subkultura je zaslovela z razvojem gotskega rocka, postpunkovske zvrsti, obe zvrsti pa sta prišli z glasbene scene. Estetiko in navdušenje nad gotom predstavljajo seveda črna oblačila in lasje, piercingi in veliko črne šminke.

 Že sama prisotnost gothov izžareva nekakšno temo, prepojeno z ljubeznijo do vsega morbidnega in navidezno “ljubezensko afero s smrtjo”. Njihove himne prihajajo od skupin, kot so Siouxsie and the Banshees, Type O Negative in Bauhaus, skupin, za katere se zdi, da lahko popolnoma zaobjamejo vse nenavadne in temačne stvari.

Zgodovina današnjega svetovnega dneva sega v nenavadne in vijugaste zgodovinske poti. Glasbeno sega v leto 1967, ko je nekdo glasbo Doorsov označil za “gotski rock”. Ta izraz se je kmalu začel širiti, uporabljal se je za opis glasbe, kot je “All Tomorrow’s Parties” skupine Velvet Underground, Siouxsie in Banshee pa so bili opisani kot eni izmed “Goth Rocks Architects”. Toda zakaj “gotika”? To je nenavaden izraz, če upoštevamo, da se je prvotno nanašal na Vizigote, katerih zahteva po slavi je bila plenitev Rima. Kako so torej Goti postali Goti? No, izrazu lahko sledimo še nekoliko dlje do leta 1764, ko je Horace Walpole napisal zgodbo z naslovom »Otrantski grad«, ki je med drugim natisom prejela podnaslov »Gotska zgodba«.

Kaj je torej gotika v tem kontekstu? Opisuje “prijetno vrsto grozljivke” in velja za naravni podaljšek romantične literature. To seveda implicira nekakšno romanco s temnejšo platjo življenja, nekaj, kar bi lahko rekli, da opisuje majhne cvetove mračnosti, opisane na začetku. Sčasoma smo videli, da se gotska terminologija uporablja na vse rastočih glasbenih scenah. Začelo se je v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja in je bilo prvič uporabljeno za opis glasbe, kar je bilo posebej vidno pri skupini The Doors Jima Morrisona, znani kot prvi moderni goth, pa tudi pri drugih skupinah, kot sta Black Sabbath in The Cure.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja