22. januar – svetovni dan “ŽIVLJENJA”

“Življenje je lepo, če ga živiš; tako kot ponuja se samo in ne da ti ga spremeniš!” To je uvodni napev pesmi Alenke Godec. Morda se nam včasih zdi, da je življenje vse prej kot krasno in prijetno, a zakaj tako mislimo? Verjetno zato, ker smo bili nekako naučeni, da je resnica ravno obratna, torej da je življenje težko, naporno, grozno… To smo poslušali, ko smo bili majhni in tako se je začela oblikovati naša podoba o svetu in življenju; morda smo živeli v družini, kjer sta starša težko preživljala družino in smo na ta račun pogosto slišali govoriti svoje starše, kako je težko in grozno. Potem so morda prišli na obisk sorodniki, prijatelji in tudi oni so se znali le pritoževati nad življenjem in videli le slabe stvari. Ko smo začeli odraščati, smo nadaljevanje te zgodbe lahko vsak dan videli, prebrali ali slišali v medijih in v nas je raslo prepričanje, da je svet grozen, pokvarjen in da je življenje vse prej kot lepo. Nič kaj spodbudno, kajne?

Kaj pa, če pogledamo takole: lepo je, ko sonce posije in me pogreje; lepo je, ko pada dež in sem na suhem v svojem domu; dobro se počutim, ko zunaj sneži, jaz pa sedim na toplem in opazujem skozi okno, kako se snežinke vrtinčijo v vetru; prijetno je, ko na vroč poletni dan zapiha rahla sapica in me prijetno ohladi; uživam, ko opazujem let metulja na travniku, polnem rož; lepo je, ko smo z družino/prijatelji skupaj in si pokažemo, da se imamo radi; všeč mi je ko sem v družbi svojega hišnega ljubljenčka s katerim se crkljam… Vse je odvisno od tega, na kaj smo pozorni in na kaj mislimo. Življenje je lahko lepo ali grozno – odvisno od tega, v kaj verjamemo.

Dobra novica je, da lahko to spremenimo sami. Lahko spremenimo svoje življenje, a prej moramo spremeniti sebe, svoj pogled na svet. Ni enostavno, ko si toliko in toliko let navajen na to, da se zjutraj, ko se zbudiš, rečeš »Joj, že spet je treba vstati«, ko pogledaš skozi okno in vidiš, da dežuje, rečeš »Joj, kako grdo vreme je danes, groza« in ko pozimi zapade prvi sneg, negoduješ »Pa ravno danes, ko moram v šolo« itd. Da bomo dosegli spremembo, moramo začeti z majhnimi koraki. Na primer, ko se zjutraj vstaneš, si sam/a pri sebi misli: “Dobro jutro nov dan – le kaj vse me čaka danes?” Pozitiva je ključ do srečnega in lepega življenja.

26 Best Songs About Life and How to Live It

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja