22. februar – svetovni dan “JOGE”

Zdravstvene koristi joge so človeštvu znane že tisočletja. Ta starodavna praksa vključuje fizične položaje, globoko dihanje in koncentracijo, ki zagotavljajo celo vrsto fizičnih, mentalnih, duhovnih in čustvenih koristi. Ob pravilni vadbi lahko joga pomaga izboljšati prožnost, ravnotežje in držo, krepi mišično moč, povečuje pretok krvi, krepi imuniteto, uravnava krvni tlak, povečuje koncentracijo in spodbuja k boljšemu spancu.

Svetovni dan joge je pred leti ustanovila Samira Radsi, učiteljica joge, ki živi v Berlinu v Nemčiji. Samira pravi, da je bil namen ustanovitve svetovnega dneva joge izkoristiti moč te starodavne tehnike po vsem svetu za pomoč žrtvam kršitev človekovih pravic. Ideja se ji je porodila povsem spontano, ko je nekega sobotnega jutra pila kapučino. Kmalu je Samira delila svoje sanje o pomoči ljudem prek joge s svojim prijateljem in kolegom učiteljem joge, Bjoernom Wyrichom, in začela sta ukrepati, da bi svetovni dan joge postal resničnost. Eden od prvih korakov je bil stopiti v stik s šolami joge v različnih krajih po vsem svetu, da bi ugotovili, koliko od njih bi se zanimalo za sodelovanje, in nekaj sto jih je izrazilo svojo podporo. Upanje je bilo oblikovati 24-urni svetovni joga maraton.

Na splošno je ideja svetovnega dneva joge zelo preprosta: učitelji joge, šole joge in jogiji po vsem svetu podarijo del svojega časa, prostora in denarja za človekove pravice. Vsaka sodelujoča šola organizira dvourno uro joge, med katero vsi udeleženci vse svoje misli in energijo posvetijo ljudem, ki so jim bile kršene človekove pravice, v upanju, da se bodo ti ljudje tako počutili močnejše in bolj pozitivne. Ljudje darujejo toliko denarja, kot si ga lahko privoščijo, zbrani denar pa nato podarijo dobrodelnim organizacijam za pomoč žrtvam. Pomemben vidik dvourne joge je, da mora potekati točno od 11. do 13. ure po lokalnem času, tako da bo rezultat 24-urni jogijski maraton v namene tistih, ki trpijo zaradi nasilja in drugih oblik krivic.

Za tiste, ki se še nikoli niste ukvarjali z jogo, je današnji dan odličen čas za to da začnete! Spodaj vam prilagamo video s katerim si lahko pomagate pri vaši prvi joga vadbi. Želimo vam obilo užitkov in dobrega počutja!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja