22. april – svetovni dan “ZEMLJE”

V zadnjih 50 letih vsako leto 22. aprila milijarde ljudi po vsem svetu praznujejo dan Zemlje, da bi se skupaj združili pri ozaveščanju o zdravju našega okolja. Zakaj bi še naprej praznovali ta praznik? Nekateri ljudje ga morda vidijo kot le še en praznik ali izgovor, da nosijo zeleno in cvetlično krono, podobno kot dan sv. Patrika, vendar so resno zaskrbljeni glede našega spreminjajočega se okolja, ki ga danes preučujejo in obravnavajo ugledni znanstveniki, politiki in mladi podnebni aktivisti za spremembe.

Zamisel o dnevu Zemlje se je prvotno porodila leta 1969, ko je bil ameriški senator Gaylord Nelson priča posledicam velikega razlitja nafte v Santa Barbari v Kaliforniji. Leta 1970 je vse Američane pozval k ukrepanju, naj se zavzamejo za okolje, in na tisoče visokih šol in univerz po Združenih državah je organiziralo proteste za zdravo in trajnostno Zemljo. To je vključevalo onesnaževanje zraka iz tovarn in avtocest, pa tudi izgubo habitatov za živali in izumrtje živali. Zaradi teh nacionalnih shodov je prvi Dan Zemlje pomagal ustanoviti Agencijo Združenih držav za varstvo okolja in zakone o čistem zraku, čisti vodi in ogroženih vrstah.

Danes imamo podobne pomisleke in na žalost so še hujši od tistega prvotnega razlitja nafte. Vse več naravnih nesreč, ekstremnih vremenskih razmer in naraščajočih svetovnih temperatur se morda zdi nemogoče za enega človeka, kaj šele za milijone ali celo milijarde ljudi, da bi upočasnil ali ustavil. Poročali so, da koralni grebeni umirajo, vidimo slike živali na kopnem in v oceanu s smetmi v trebuhu ali okoli telesa, tovarne podjetij in velika podjetja po vsem svetu pa še naprej onesnažujejo naš zrak in naše življenjske prostore. Toda majhno dejanje, kot je pobiranje smeti na pločniku, ki bi sicer morda končalo okoli vratu živali ali v oceanu, vseeno vpliva – korak v pravo smer in pomembna sprememba. https://www.earthday.org/earth-day-2023/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja