21. november – svetovni dan “TELEVIZIJE”

Za večino od nas je televizija skorajda samoumevna; po navadi stoji nekje v dnevni sobi, nas zabava s svetlimi barvami in zvoki in celo zadovoljuje našo potrebo po učenju česa novega. Televizija, ki jo je izumila vrsta posameznikov v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju, a jo pogosto pripisujejo Johnu Logieju Bairdu, je vsekakor spremenila svet. Prvič je bilo namreč mogoče gibljive slike z vsega sveta ustrezno projicirati v domove običajnih ljudi, kar je prineslo novo raven dostopa do informacij in zabave, o katerih so ljudje prej samo sanjali. Družbene in politične spremembe, ki jih je povzročila ta inovacija, so bile tako globoke, da je bilo odločeno, da se medij ceni formalno, v svetovnem merilu.

Generalna skupščina Združenih narodov je decembra 1996, razglasila 21. november za svetovni dan televizije, istega leta pa je potekal tudi prvi Svetovni televizijski forum. Po navedbah Združenih narodov je bila ta odločitev sprejeta, z namenom, da bi priznali vse večji vpliv, ki ga je imela televizija na obveščanje ljudi o različnih konfliktih ter grožnjah miru in varnosti, zagotovo pa tudi o drugih pomembnih vprašanjih, vključno z ekonomskimi in socialnimi. Pred pojavom televizije so ljudje prejemali informacije preko radia in časopisov. Zgodnje televizijske oddaje so sprva sledile enakemu formatu kot radio, kar je pomenilo, da je napovedovalec poročal o novostih, med tem, ko so njegovo podobo prikazovali na črno-belem zaslonu. Tehnologija se je kmalu razvila tako, da je vključevala slike dogodkov in intervjuje z ljudmi. Enobarvni slog je bil opuščen, ko se je razvila barvna tehnologija v sredini do poznih šestdesetih let, televizijska tehnologija pa še naprej napreduje z vedno bolj sofisticirano optiko in digitalnimi izboljšavami.

Za obeležitev tega svetovnega dne ti priporočamo, da si zavrtiš kakšen dober film, si po dolgem času zopet ogledaš poročila ali pa morda pogledaš katero izmed tekem na Svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju. UŽIVAJ!

私たちについて - Teppeifc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja