21. marec – svetovni dan “POEZIJE”

Poezija lahko spremeni način, kako ljudje gledajo na svet, navdihne druge, popravi vezi med ljudmi in ustvari medsebojno harmonijo. Vendar se lahko poezija za mnoge šteje za umirajočo umetnost v svetu, polnem tehnologije in naprednejših načinov posredovanja sporočil umetnosti in lepote. Namen Svetovnega dneva poezije je ceniti čustva, ki jih lahko ustvari poezija, oblikovati smiselne odnose in razširiti pogled na zgodovino in kulturo slednje.

Svetovni dan poezije poteka vsako leto z namenom spodbujanja poučevanja poezije, pa tudi objavljanja, pisanja in branja te oblike pisanja po vsem svetu. Unesco ga je razglasil leta 1999 in navedli, da je njihov namen ustanovitve tega dne: »z namenom podpiranja jezikovne raznolikosti s pesniškim izražanjem in povečanja možnosti, da se ogroženi jeziki slišijo« V svoji izvirni izjavi so tudi navedli, da je svetovni dan poezije namenjen dajanju novega zagona in prepoznavnosti mednarodnim, regionalnim in nacionalnim pesniškim gibanjem. Skratka, to je dan, ki je zasnovan tako, da navdihuje in izobražuje ter daje priznanje pesnikom po vsem svetu za njihovo ustvarjalno briljantnost!

Svetovni dan poezije je bil zasnovan med 30. generalno konferenco v Parizu leta 1999. Udeleženci konference so imeli ambicijo podpreti rast jezikovne raznolikosti s poetiko in pomagati povečati zavest o ogroženih in umirajočih, da bi bili slišani. Svetovni dan poezije tudi časti pesnike, oživlja prakso pesniških recitalov in promovira poezijo kot obliko umetnosti, ki ljudi povezuje z njihovo človečnostjo. Z generacijami pesnikov in časovnimi obdobji, med katerimi lahko izbirate, lahko poezija pridobi vpogled v ideje in občutke tistega časa. Z udeležbo na recitalih poezije lahko ljudje izkusijo jezike, skozi katere se govorijo besede in čustva, ter izkusijo čustvene vezi z drugimi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja