21. april – svetovni dan “VRTCEV”

21. april je rojstni dan nemškega pedagoga Friedricha Fröbla, ki je leta 1837 ustanovil prvi zavod za igre in dejavnosti, imenovan kindergarten. (kindergarten je pravzaprav nemška beseda iz sredine 19. stoletja, ki dobesedno pomeni »otroški vrt«). Po Fröbelovem mnenju bi morali majhni otroci slediti svojim interesom in jih svobodno raziskovati. Zato vrtci vključujejo petje, ples in ustvarjalno igro.

Pisalo se je leto 1779 in mlademu Johannu Friedrichu Oberlinu je postalo jasno, da je v njegovi skupnosti v Strasbourgu veliko otrok, ki so čez dan ostali sami, medtem ko so njihovi starši odsotni in opravljali svoje druge obveznosti. Z Louisom Schepplerjem sta se združila, da bi ustanovila prvi vrtec, šolo, katere cilj je bil sprejeti te otroke in jih učiti v teh urah.

Skoraj vsi smo obiskovali vrtec in če ste kot mi, se ga spominjate kot čarobnega časa učenja, malice in igre z novimi prijatelji. Kar se je začelo kot ideja v majhnem nemškem mestu, je postalo temelj standarda učenja, ki je prestal preizkus časa in se je izkazal za izjemno pomemben del naših odrastnih let.

Vrtec otrokom pomaga pri izražanju in raziskovanju njihove ustvarjalnosti. Otroke tudi uči postavljati vprašanja in se naučiti odgovorov na stvari, ki jih ne poznajo. Radovednost je tako pomembna in vrtec uči otroke, da je na vprašanja mogoče odgovoriti. Pomaga tudi pri spodbujanju neodvisnosti, tako da se otroci naučijo biti odgovorni za lastno lastnino in pomagati pospravljati nered, oddajati delo in se učiti osnovnih življenjskih veščin. Svetovni dan vrtca nam sporoča, da se spomnimo teh dni in neverjetnega človeka, ki je začel s tem pred več kot 200 leti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja