Nepozabni Peking

Dežela z velikimi mesti, ogromnimi razdaljami, največjim številom prebivalcev, težko razumljivim jezikom, raznoliko hrano, bogato zgodovino… vse to je Kitajska. V okviru projekta »Discuss, understand, change… environment!«, katerega del smo izpeljali že pri nas, sem imela čast obiskati Peking. Prihod tja ni bil v skladu s pričakovanji, kajti pričakovanega smo ga zaradi lepega vremena k sreči ni bilo.

V Pekingu smo preživeli osem dni. V teh dneh smo videli, slišali, predebetirali in se naučili veliko novega. Vsi smo se najbolj veselili  spoznavanja novih prijateljev, saj so v projektu namreč sodelovali še debaterji Litve, Tajske in Kitajske. Vsak večer smo tako skozi družabne večere spoznavali novo državo in njihovo kulturo. Dva dni smo namenili debatnemu turnirju, kjer smo debatirali o aktualnih temah povezanih z okoljem. Najbolj zanimiva je bila debata o vključitvi učenja kitajskega jezika med obvezne predmete v vseh državah Evropske unije. Med debatami smo se, kot po navadi, izjemno zabavali in  kar je najpomembneje, pridobili nove izkušnje, poglede in spoznanja.  Debatirali smo v formatu British Parliament, kar nam je predstavljajo še dodaten izziv, kajti nekateri so v tem formatu debatirali prvič. Razpravljali smo med drugim tudi o smiselnosti vesoljskih odprav. Univerza Beihang, ki nas je gostila, je namreč predvsem usmerjena v študij aeronavtike in vesoljskih tehnologij. Prostore univerze smo si imeli možnost ogledati saj so debate potekale na univerzi. Ostale dni smo namenili razpravam, forumu, predavanjem, medsebojnem druženju in ogledu Pekinga.photo-12

Na mladinskem forumu smo razpravljali o odnosih Kitajske in Evropske unije, predvsem pa o skupnih okoljskih problemih in mogočih rešitvah, ki bi omogočile varnejšo in lepšo prihodnost. Prostega časa ni bilo veliko, vendar smo ga maksimalno izkoristili in si tako ogledali pravzaprav vse najbolj znane , priljubljene in turistično obiskane točke Pekinga.

Prvi dan smo se odpravili na Silk Market, od koder smo odšli polni spominkov, svilenih izdelkov, čaja in drugih reči, ki zaznamujejo to mesto. Vsak izmed nas si bo ta obisk zapomnil predvsem po barantanju, brez katerega na Silk Marketu ne gre. Sledil je Olimpijski park, ki se ga z besedami pravzaprav ne da opisati. Njegova razsežnost in osvetljava sta zares nekaj posebnega. Najbolj nas je fascinirala Vodna kocka in Ptičje gnezdo, ki ju poznamo kot eni izmed glavnih prizorišč olimpijskih iger leta 2008. Ogledali smo si tudi Kitajski zid, ki velja za eno izmed sedmih čudes sveta. Pogled na zid in njegovo neskončnost je opravičil vsa pričakovanja. Ogledali smo si najbolj ohranjen del zidu, ki ga obdaja prekrasna narava, ki je je vsaj na pogled videti nedotaknjena.

Kitajska slovi po številnih templjih, zato ne moremo mimo njih. Ogledali smo si The Temple of  Heaven (Nebeški tempelj), ki je kot vsaka stvar na Kitajskem zares ogromen. Podatek, da je njegova površina večja od slovitega Prepovedanega mesta, je osupljiv. Še posebej zanimivo je bilo opazovati množice domačinov, ki vsak kotiček izkoristijo za vadbo taičija, sabljanje in tradicionalne plese. Pot nas je vodila v Prepovedano mesto, ki velja za največji kompleks zgradb na svetu in se razprostira na površini 720.000 kvadratnih metrov. Med sprehodom po Prepovedanem mestu pravzaprav ni in ni bilo videti konca, zato smo si ogledali le del kompleksa s parlamentom. Nadaljevali smo z ogledom Poletne palače (Summer Palace), ki slovi po spokojnem okolju in je nekoč pekinškim dvorjanom služila kot zatočišče pred neznosno vročino Prepovedanega mesta, danes pa v park ob Kunminškem jezeru pred vročino pobegnejo prebivalci in obiskovalci Pekinga. Od kulinaričnih doživetij lahko izpostavim obisk ene najbolj znanih restavracij Pekinga, katere obiskovalci so bile številne znane osebnosti. Quan Ju De je najstarejša in največja in po mnenju mnogih najboljša restavracija specializirana za pekinško raco.

Peking nas je definitivno presenetil. Vsem, tako Slovencem, Litvancem, Tajcem in Kitajcem, ki smo se udeležili projekta, bo to potovanje ostalo v spominu kot neprecenljiva izkušnja. V zelo kratkem času smo spoznali veliko novih ljudi, novo kulturo, preizkusili veliko različne in drugačne hrane in pridobili veliko novega znanja na različnih aktualnih področjih.

Zame je bilo to pestro potovanje in hkrati nepozabno doživetje.

Hana Brčkalić, 4.Č 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja