20. november – svetovni dan “ABSURDA”

Si kdaj pogledal/a klovna in se spraševal/a, zakaj je človeštvo ustvarilo tako zanimivo, a hkrati grozljivo bitje? Si kdaj gledal/a vso umetnost v muzejih in pomislil/a, kako nesmiselno je videti? Nacionalni dan absurda je dan, namenjen praznovanju absurda. Ne glede na to, ali se želiš poglobiti v umetniška gibanja, napisati očarljivo poezijo, ki nima smisla, ali pa se samo obleči v smešen kostum in govoriti o gospodarskem primanjkljaju, potem je to dan, da si privoščiš malce večjo mero “čudaškosti in norosti” ter narediš življenje bolj zanimivo.

Absurdistično gibanje se je začelo v obdobju po drugi svetovni vojni, kjer so se zgostile grožnja jedrskih bomb, hladne vojne in tragedije nacističnih taborišč. V povezavi s filozofijami, kot sta eksistencializem in nihilizem, absurdisti verjamejo, da čeprav lahko za nekoga/nekaj obstaja pomen, ne bomo tega nikoli izvedeli, zato raziskujejo to ideologijo s konstruiranjem absurdnega pomena v stvareh. Začelo se je z idejo gledališča v absurdu, z umetniki, kot sta Samuel Beckett in Jean Genet, ki ustvarjajo gledališka umetniška dela, ki širijo absurd. Absurdistično gibanje je še vedno aktivno danes in veliko delov sveta ima gledališke predstave in umetniški izraz, ki se ujema s temi idejami.

Dan nacionalnega absurda je odslej dan za praznovanje absurda. Če nisi navdušen/a nad filozofskimi razpravami o idejah in gibanjih, potem je to le dan za norčavost in veliko zabave. Dan nacionalnega absurda je namenjen iskanju humorja v vsakdanjih stvareh življenja in ti kot posamezniku omogoča, da ustvariš umetniška dela ali nastopaš na določen način, ki nasprotuje normam strukturirane družbe. Vendar ta dan ni predlagan kot način kršenje pravil, zlasti tistih, ki lahko vplivajo na tvojo prihodnost. Previdnost je še vedno potrebna, a če danes nameravaš biti “čudaški/a in nor/a”, počni to tako, da bo zabavno za vse vpletene.

Absurdity, Absurdity, and Absurdity – Postgraduate Research

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja