20. marec – svetovni dan “MAKRONOV”

Makrón je drobno pecivo, narejeno iz mletih mandljev, lešnikov ali kokosa ter stepenega beljaka in sladkorja. Dandanes so najbolj razširjeni in prepoznavni t. i. pariški makroni: rahla zmes je posušena in oblikovana v dva piškota, med katerima je sadni nadev ali krema ganache. Okusi makronov so zelo raznoliki in zajemajo npr. različno sadje, vanilijo, čokolado, kavo, med, pistacijo, črni poper, okus po vrtnici, zelenem čaju (matcha)…

Izvorni recept makronov, ki so bili mnogo bolj preprosti enojni piškoti iz mandljev, beljaka in sladkorja ter brez dodatnih sestavin, naj bi s sabo prinesli kuharji Katarine Medičejske, potem ko se je poročila s francoskim kraljem Henrikom II. leta 1533. Makroni so sčasoma postali priljubljeni v večjih francoskih mestih, še posebej v času francoske revolucije, ko sta se dve nuni zatekli v Nancy ter se pričeli preživljati s peko in prodajo makronov. Zasnova današnje oblike makronov je nastala v drugi polovici 19. stoletja v prestižni pariški slaščičarni in čajnem salonu Ladurée, končni videz pa je oblikoval Pierre Desfontaines, s čimer je slaščičarna zaslovela.

Chef François Payard je marca 2010 v New Yorku ustanovil prvi svetovni dan makronov. Od takrat je pridobil na priljubljenosti in druge pekarne so se povezale. Ups! Bakeshops v New Yorku (in nato še 30 drugih trgovin v ZDA) so ta dan začeli praznovati leta 2019 in od tam dalje rastle. Državni dan makronov prihaja na prvi pomladni dan, ki se praznuje tudi kot “dan sreče”. Ustanovitelji so načrtovali, da bosta ta dva dneva sovpadala, saj seveda ljubek sveženj pastelnih mavričnih makaronov veliko pripomore k sreči!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja