20. maj – SVETOVNI DAN ČEBEL

Čebele so nedvomno zelo pomemben in bistven člen v naravi, a mnogi o njihovemu pomenu niso ozaveščeni dovolj.

“Učimo se pri čebelah: pridnost bogati, pogum jača, enotnost nas napravi močne.”

Čebele slovijo predvsem po svoji vlogi za zagotavljanje visoko kakovostne hrane (med, matični mleček, cvetni prah), kot tudi drugih izdelkov, ki jih uporabljamo v zdravstvu in drugih panogah (čebelji vosek, propolis, čebelji strup). A to še zdaleč ni vse!

Čebele imajo pomembno vlogo pri kmetijski proizvodnji, saj z učinkovitim opraševanjem povečajo količino pridelka, izboljšujejo kakovost in povečujejo odpornost rastlin proti škodljivcem. Prav tako pa imajo čebele pomembno vlogo pri ohranjanju ekološkega ravnovesja in biotske raznovrstnosti v naravi. So tudi pokazatelj razmer v okolju, saj nam njihova odsotnost oziroma številčnost sporoča, kaj se z okoljem dogaja in kdaj je potrebno ukrepati. Z opazovanjem razvoja in zdravstvenega stanja čebel je mogoče ugotoviti spremembe v okolju in pravočasno izvesti potrebne varstvene ukrepe.

Slovenija je predlagala, da svetovni dan čebel zaznamuje v maju, saj so takrat čebele na severni polobli najdejavnejše in se začnejo razmnoževati, obenem pa je potreba po opraševanju v tem času večja. 20. maj je tudi rojstni dan Antona Janše, ki velja za pionirja sodobnega čebelarstva. Bil je prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu, ki ga je cesarica Rimskega cesarstva Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja na novi šoli za čebelarstvo na Dunaju. Pobuda je bila sprejeta na 40. zasedanju Konference FAO v Rimu, postopek pa je bil uspešno zaključen 20. decembra 2017 s soglasnim sprejetjem resolucije o Svetovnem dnevu čebel na Generalni skupščini Združenih narodov.

»Verjamem, da se vsi strinjamo, da si vsak človek na tem planetu zasluži imeti vsak dan hrano. Vsak dan jo moramo pridelati več in vsak dan je več hrane odvisne od opraševalcev, na prvem mestu od medonosnih čebel. Govoriti o zmanjšanju svetovne lakote brez zagotavljanja pogojev za obstoj čebel in drugih opraševalcev, je metanje peska v oči! Čas je, da čebelam prisluhnemo vsi, predvsem pa tisti, ki odločajo in vodijo svet.” – predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč

Slovenija se uvršča v sam svetovni vrh po številu čebelarjev na prebivalca, kjer je vsak 200. prebivalec čebelar. Za več deset tisoč Slovencev je čebelarstvo način življenja z dolgo tradicijo, čebela, še posebej avtohtona kranjska sivka, pa je del slovenske narodne identitete. Slovenija je edina država članica Evropske unije, ki je zakonsko zaščitila svoje čebele, poleg tega je leta 2011 med prvimi državami članicami EU na ozemlju Slovenije prepovedala uporabo nekaterih čebelam škodljivih pesticidov.

POMAGATI ČEBELAM JE PREPROSTEJE, KOT SE ZDI. KAKO LAHKO PRISPEVATE SAMI?

  • Če imate vrt ali travnik, posadite medovite rastline.
  • Uporabljajte škropiva, ki za čebele niso škodljiva.
  • Skrbite za ohranjanje okolja in čistih voda.
  • ozavestite druge, kako pomembne so čebele
  • Uživajte lokalno pridelano hrano

Želim vam lepo preživet svetovni dan čebel!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja