20. januar – svetovni dan “SIRA”

Ni trdnih dokazov, kako so ljudje odkrili izdelavo sira. Vendar legenda pravi, da je verjetno nekdo prvi sir ustvaril po naključju. Pred tisočletji so ljudje prevažali mleko in ga shranjevali v ovčjih želodcih. Če bi se beljakovine pustile nekaj dni, bi se ločile na skuto in sirotko. Od tam se je morda zdelo ohranjanje trdnih snovi s soljo logičen naslednji korak. Sol je bila v starih časih zelo cenjen konzervans. Najzgodnejši zapis o izdelavi sira sega v leto 5500 pr. n. št. na območju današnje Poljske. Danes obstaja več kot 1400 vrst sirov.

Osnovna načela izdelave sira so precej preprosta. Pustite, da se mleko skisa (ali znanstveno, koagulacija kazeinske beljakovine). Nato ločite skuto (trdo) od sirotke (tekočina). Skuto nato solimo in pustimo stati.Bakterije, encimi ali glive se lahko dodajo na različnih stopnjah. Ti in vrsta mleka, temperatura, čas in vlaga so nadzorovani, da proizvedejo želeni okus, barvo in teksturo. Sirarji dodajajo tudi zelišča in začimbe za dodatno raznolikost in okus.

Hranilna vrednost sira se razlikuje glede na sorto. Skuta in mocarela sta na nižji meji maščob in kalorij na porcijo, medtem ko sta mascarpone in kremni sir najboljša. Marscapone naredi sladice, kot je tiramisu, bogate in kremaste.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja