20. december – svetovni dan “SANGRIJE”

Sangríja (ali sangria) je alkoholna pijača, ki izvira iz Španije. Ime je dobila po španski besedi za kri – sangre. Za pripravo te pijače obstajajo številni recepti, vendar prav vsak izmed njih vsebuje vino, sadni sok in eno izmed žganih pijač. V originalni sangriji ni dodatkov pijač z ogljikovim dioksidom ali s sladkorjem. Seveda je za turiste na razpolago sangrija s sladkorjem, mehurčki in večjo količino žganih pijač. Prvotno je bila sangria osvežilna pijača z manjšo vsebnostjo alkohola kot vino. Žgane pijače so se dodajale predvsem zaradi okusa. Postreže se ohlajena v steklenih vrčih; če pa je zelo vroče, se dodatno razredči z vodo. V originalno sangrio se zelo redko dodajo koščki sadja; če pa se že, se dodajo v manjših količinah.

Zgodnji Grki in Rimljani so svoje vino mešali s sladkorjem, začimbami in vsem, kar je bilo pri roki. Te pijače so imenovali “hipokres” in so jih včasih pogrevali kot kuhano vino. Hipokres je pogost precedens kuhanega vina in sangrije. Te so redno uživali, ker je bila takratna voda polna bakterij in ni bila varna za pitje. Če ste dodali kanček alkohola, je voda postala pitna, mešanje z razvodenelim vinom pa ji je dalo okus.  Sangria temelji posebej na tradicionalnem punču iz rdečega vina, ki je v Evropi priljubljen že več sto let. Osnova punča bi bila claret – britanski izraz za vino Bordeaux iz Bordeauxa v Franciji. To rdeče vino je tradicionalno narejeno iz mešanice cabernet sauvignona, cabernet franca in merlota. Za dodaten okus bi dodali tudi žganje in sadje. V 18. in 19. stoletju je bil “Claret Cup Punch” prisoten na zabavah vseh velikosti. To je celo pijača, ki jo izberejo junakinje Jane Austen. Feničani in Rimljani so zasadili milje vinogradov v Španiji leta 1100 pr. n. št. oziroma 200 pr. n. št. To je spodbudilo zelo aktivno ladijsko trgovino z vinom, pri čemer so španska vina pogasila večino žeje v Rimu. Rdeče grozdje in sadje sta zelo dobro uspevala v španskem podnebju, domačini pa so svoje vinske punče začeli imenovati Sangria. V južni Španiji se punč pogosto imenuje zurra in je narejen iz breskve ali nektarine. Španci svojo sangrijo večinoma bazirajo na rdečih vinih, lahko pa jo pripravijo tudi z belim vinom, znanim kot »sangria blanco«.

Čeprav jo večina Američanov raje pije v poletnih mesecih, priljubljenost sangrije narašča vse leto. Kako tudi ne, alkoholni punč je okusen, osvežujoč in poln sadja, namočenega v vinu! Vsekakor je popoln poletni napitek, pozimi pa ga lahko pogrejete tudi za topel in popečen vroč napitek. Če si ta napitek želiš pripraviti tudi ti, samo zate prilagamo preprost recept, s katerim si lahko popestriš hladne dni: https://okusno.je/recept/sangria.

Salud! Recept za sangriju, savršeni španjolski koktel od kojeg se možete i  najesti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja