20. april – svetovni dan “420”

420, kot pove že ime, se vsako leto praznuje 20. aprila. To je svetovno praznovanje, med katerim se ljudje zberejo, da uživajo konopljo in zagovarjajo njeno legalizacijo. Konoplja je splošno priznana kot preprosta rastlina, ki ima kompleksne učinke na človeško telo. Rastlina vsebuje kemikalije, znane kot kanabinoidi. Tisti, ki se zavzemajo za to, da bi bila konoplja širše sprejeta in dostopna, se zanašajo na raziskave, ki kažejo, da imajo nekateri od teh kanabinoidov, kot je CBD, dragocene terapevtske učinke na ljudi, ki doživljajo kronične bolečine ali so na kemoterapiji.

O nastanku in poimenovanju tega dne kroži veliko teorij. Ena priljubljena govorica je, da je “420” koda, ki jo policisti uporabljajo za signaliziranje, da se kadi marihuana. Druga teorija poskuša datum pripisati pesmi Boba Dylana.

Najbolj konkretne dokaze o izvoru praznika pa lahko izsledimo v srednji šoli San Rafael v okrožju Marin v Kaliforniji. Skupina študentov, znana kot “Waldos”, ker so se družili ob zidu, je prišla v posest zemljevida, za katerega so mislili, da jih bo popeljal na polje, polno marihuane. Z zemljevidom v roki so se dobili ob 16.20 in vneto poskušali najti pridelek. Medtem ko so tisti dan odšli praznih rok, je 420 postalo njihova stvar in izraz se je začel širiti med njihovimi prijatelji.

Če preletimo pol stoletja naprej, je praznik dobil bolj namensko usmerjen ton in znanstvenikom, zdravstvenim delavcem, politikom in uporabnikom konoplje ponuja platformo za razpravo o zdravilnih koristih rastline. Medtem ko kategorizacija marihuane v Zakonu o nadzorovanih substancah pomeni, da je ni mogoče prodajati v skladu z zvezno zakonodajo, je uporaba marihuane v medicinske namene zakonita že v kar nekaj državah, pri čemer vse več držav legalizira tudi rekreativno uporabo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja