2. maj – svetovni dan “HARRY POTTER-ja”

Leta 2012 so se oboževalci Harryja Potterja (Potterheads) po vsem svetu razveselili izjave britanskega premierja Davida Camerona, da bo 2. maj za vedno znan kot dan Harry Potterja. Literarna serija avtorice JK Rowling je imela velik vpliv in drži Guinnessov svetovni rekord kot najbolje prodajana serija enega avtorja z več kot 500 milijoni prodanih izvodov.

Zakaj 2. maj? Na ta dan leta 1998 je potekala bitka za Hogwarts. Zadnji spopad druge čarovniške vojne se je zgodil v šoli čarovništva in čarovništva Hogwarts. Feniksov red se je izkazal kot zmagovalec in končal najbolj uničujočo bitko te vojne ter povzročil številne žrtve, med katerimi je najbolj opazen Lord Voldemort.

Vsako leto prinaša izjemne načine za obeleževanje in praznovanje tega začaranega dne. Obstajajo obletnice, ki jih je treba prepoznati, liki, ki si jih je treba zapomniti, kraji, ki jih je treba videti. Ključne lokacije po vsej Evropi, ki so povezane s filmom, ponujajo dogodke. Priljubljenost celotne franšize je povzročila tematski park, maloprodajne trgovine, sobo pobega in blago, povezano s Harry Potterjem.

V Cameronovi uradni izjavi ob napovedi novega praznika je dejal: »Da bi v celoti obeležili in ovekovečili njeno delo, smo se odločili, da 2. maj uradno razglasimo za uradni praznik v čast datuma, ko je protagonist Harry Potter premagal glavnega antagonista Lord Voldemorta. Upamo, da se bodo otroci in odrasli na ta dan spomnili na Harryjev močan in pogumen značaj, pa tudi na resnično zaslugo, ki si jo je gospa Rowling pripisala v družbi.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja