2. junij – svetovni dan “KROFOV”

Poleg najbolj znanih “donuts-ov” obstaja veliko različnih vrst krofov, vključno s twist krofi, ocvrtki in zelo raznolikimi ter priljubljenimi polnjenimi krofi, pri katerih lahko izbirate nad širokim naborom različnih polnil in krem. Enako priljubljeni so tudi glazirani krofi, polnjeni z najrazličnejšimi vrstami okusnega sadja.

Krof je pecivo iz kvašenega testa, ocvrto v olju. Krofi so polnjeni z nadevom, po navadi z marelično marmelado, čokolado ali vanilijevo kremo. Krofom brez polnila ponekod rečejo bobi. Iz enakega testa kot krofi so kvašeni flancati, od okroglih krofov se razlikujejo po obliki: so štirioglati in na sredini prerezani. Peka krofov je v Sloveniji še posebno značilna za praznovanje pusta.

Na Trojanah pečejo krofe od leta 1961, ko so jih dnevno ocvrli le nekaj deset, vendar je povpraševanje po njih od tedaj tako naraslo, da jih danes dnevno prodajo med 2000 in 5000, še več pa v dneh pusta in ob posebnih priložnostih. Tradicionalni trojanski krofi so polnjeni z marelično marmelado. Zadnja leta pa se poleg njih uveljavljajo tudi krofi, polnjeni z vanilijevo kremo, obliti s čokolado ter posuti s kokosovo moko. Zanje so prejeli že veliko priznanj, najpomembnejša pa sta zagotovo uvrstitev med aktivne spominke v Sloveniji ter podeljeni znak slovenske kakovosti SQ.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja