2. februar – svetovni dan “OPTIMIZMA”

Si oseba, ki kozarec vidi napol poln ali napol prazen? Če si v življenju že po naravi optimist, je to zagotovo fantastična lastnost. Med tem ko se ti, v vsaki še tako neprijetni situaciji, trudiš potegniti ven najboljše kar se da, je za nas ostale zemljane izziv biti pozitiven ves in prav vsak dan. V slovarju slovenskega knjižnega jezika je optimizem razložen kot: “mnenje, prepričanje, da v življenju prevladuje dobro nad slabim, zlim“. Zato se ob tem svetovnem dnevu vsi malce poglobimo v svojo osebnost in poskušajmo vsaj nekoliko obrniti naše razmišljanje in doživljanje sveta na pozitivno stran.

Optimist je človek, ki pričakuje pozitivne rezultate, čeprav so stvari težke. Optimizem je osebnostna lastnost. V osebnem in poklicem življenju postaja vse bolj zaželena in nujno potrebna lastnost, da se lahko posameznik spopade z izzivi, ki mu jih življenje prinaša. Ljudje se med seboj razlikujemo po stopnji optimizma, in to vpliva na našo razlago dogodkov v življenju. Dva velika dejavnika, ki primarno vplivata na optimizem posameznika sta okolje in dednost. Optimizem je v manjši meri (manj kot 50 odstotkov) nedvomno deden, vendar to ne pomeni, da obstajajo geni za optimizem oz. da dobre, pozitivne izkušnje v zgodnjem otroštvu niso ključne pri oblikovanju slednjega. Starši že v najzgodnejših letih otrokovega življenja ustvarijo okolje v katerem se otrok nauči optimizma. Kasneje imajo poleg staršev velik vpliv tudi učitelji, trenerji, svojci, prijatelji… Ne glede na vpliv genetike in ranih izkušenj iz otroštva raziskave kažejo, da se optimizma lahko naučimo. Vprašanje je samo koliko časa bomo potrebovali, da dosežemo spremembo.

Temelj optimizma je v načinu razmišljanja o vzrokih. O vzrokih posameznik razmišlja na določen način in tej osebnostni lastnosti pravimo »pojasnjevalni slog«. Pojasnjevalni slog se razvije v otroštvu in brez direktnega posredovanja ostane enak vse življenje. Uporabljajo se  tri ključne razsežnosti, s katerimi si posamezniki razložijo določen dogodek kot dober ali slab: trajnost, obsežnost in poosebljanje. Če si tudi ti želiš v svojem življenju narediti spremembo na področju optimizma, si lahko pomagaš s to spletno stranjo: https://bit.ly/3I0vF0G

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja