2. december – svetovni dan “IGRANJA KOŠARKE”

Košarka je moštveni šport, pri katerem tekmujeta dve nasproti stoječi moštvi s po petimi igralci na pravokotnem igrišču, običajno v dvorani na lesenem parketu. Cilj igre je vreči žogo v nasprotnikov koš, ki ima premer 46 cm in je nameščen na vsako stran igrišča na tablo 3 m 5 cm visoko. Košarka je eden najpopularnejših in najbolj gledanih športov na svetu poleg nogometa.

Dan igranja košarke, je bil ustanovljen v čast osebi, ki je prvotno ustvarila igro košarke. Danes bi namreč praznoval rojstni dan Jamesa Naismitha. James Naismith je bil Kanadčan, ki se je preselil v Massachusetts z namenom poučevanja Športne vzgoje na šola za usposabljanje YMCA v mestu Springfield. Učitelj, športni trener in kaplan Naismith je dobil izziv neagresivno ustvariti igro, ki bi jo lahko igrali tudi pozimi na notranjih športnih igriščih. Domislil se je igre, kjer so košare s sadjem pritrdili na balkon in otroke spodbujali, da vanje mečejo nogometne žoge. Izraz »košarka« je leta 1891 skoval Naismith sam. Do leta 1892 je ustvarjalec igre napisal knjigo košarkarskih pravil. Istega leta je bila odigrana prva javna košarkarska tekma in YMCA je kmalu za tem začela igro mednarodno oglaševati, tako pa se je razširila po vsem svetu. Kmalu so se začele pojavljati nacionalne košarkarske lige in združenja in ko je leta 1939 James Naismith umrl, so košarko olimpijske igre začele vključevati kot enega svojih uradnih športov.

Ni boljšega kot da ta svetovni dan proslaviš s prijatelji ob igranju tega priljubljenega športa. Saj je na vse zadnje petek in si po napornem tednu lahko privoščiš malce oddiha s tem, da se nekoliko prepotiš in razgibaš. Pa veliko sreče pri igri ti želimo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja