2. dan: vrste palačink

Obstaja več vrst palačink. Večina jih je pripravljenih le iz vode ali mleka, moke in jajc, nekatere pa vsebujejo tudi kvas. Nobenih omejitev ni pri tem, kdaj in kako jih uživamo. Priležejo se za zajtrk, za kosilo, za večerjo, kot sladica ali samostojen obrok.
Ameriške palačinke so debelejše in večje, saj Američani v osnovno testo dodajajo pecilni prašek. Velikokrat jih prelijejo z javorjevim sirupom ali pa že v samo maso dodajo različne sestavine, ki jih imamo radi. Pa naj bo to sadje, zelenjava ali različne začimbe. Ene od popularnejših so palačinke z ameriškimi borovnicami.
Crêpe so francoska različica palačink. So zelo tanke in popularne zlasti v Franciji, Kanadi in Braziliji. Najbolj znane so Crêpe Suzette, ki so prelite s pomarančno omako.
Kitajske palačinke se precej razlikujejo od palačink, ki smo jih vajeni mi. Kitajska različica palačinke ponavadi pripravlja iz mase, ki je bolj podobna testu kot pa masi za palačinke. Navadno se postrežejo skupaj s pekinško raco, hoisin omako in mlado čebulico.

V Rusiji, pa je zgodovina nastanka recepta za palačinke povezana s karnevalom pusta. Pogani niso v tednu konca zime in prihoda pomladi jedli nič drugega kot palačinke. Sama palačinka, okrogla in zlata, je simbolizirala sonce. Tradicija pravi, da če je ženska znala skuhati velike okusne palačinke spomladi in poleti, je tako prinesla bogato letino, zdravje in uspeh.
Našim palačinkam so najbolj podobne Avstrijske Palatschinke, ki so tanke in ponavadi napolnjene z marelično, slivovo, jagodno, jabolčno marmelado ali čokolado. Šmorn ali avstrijsko Kaiserschmarrn je palačinka, ki vsebuje rozine, mandeljne, jabolčno marmelado ali majhne koščke jabolk, je raztrgana na kose in posipana s sladkorjem.
Za tiste, ki živijo bolj zdravo, pa se osnovni recept za palačinke lahko hitro spremeni in si pripravijo bolj zdrave palačinke. Pšenično moko nadomestite z drugo, bolj zdravo moko (pirino, ajdovo, polnozrnato, itd.); kravje mleko nadomestite s kakšnim drugim mlekom (riževim, sojinim, kozjim, itd.); jajca pa lahko nadomestite z zmečkano banano. Tako si lahko palačinke  privoščijo tudi tisti, ki imajo raznorazne težave ali pa le sledijo posebni prehrani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja