19. november – svetovni dan “MONOPOLIJA”

Če imaš spomine iz otroštva na slavno igro Monopoly, potem boš navdušen/a nad tem, da obstaja dan, posvečen sami igri. Če so ti všeč njihove majhne figurice, ki štejejo denar, in tiste, ki se izognejo brezplačnim kartam, potem preberi več o zgodovini tega čudovitega praznika in o tem, kaj lahko storiš, da ga proslaviš.

Zamisel o igri Monopoly se je porodila leta 1903, ko je ameriška antimonopolistka Elizabeth Magie ustvarila igro, da bi razložila teorijo enotnega davka Henryja Georgea. Davčna teorija Henryja Georgea je bila, da bi lastništvo monopola nad določenimi ureditvami in interakcijami materialov lahko povzročilo velike težave gospodarstvu in tako podprlo davke na vrednost zemljišč in patentne najemnine za monopolizirana podjetja. Igro je poimenovala Landlord’s Game in z njo monopola razložila na preprostejši način. Svoj patent je ustvarila leta 1904 in končno različico objavila dve leti kasneje. Čeprav je Charles Darrow ustvaril delno avtorsko zaščiteno različico Monopoly, je postala priljubljena šele, ko je Parker Brother’s leta 1935 prodal podobno igro z imenom Monopoly. Tako je s to dolgo zgodovino Monopoly danes ena najbolj priljubljenih družabnih iger na svetu. Vsako leto se razvijejo različne izdaje. Oboževalci preko interneta lahko glasujejo o novih dizajnih in morebitnih izdajah, ki jih nato zbirajo in igrajo.

Prepričani smo, da ni potrebno posebej poudarjati možnosti za proslavitev tega dne. Pripravi družinsko srečanje in se igraj Monopoly s svojimi brati, sestrami, starši, starimi starši, bratranci, tetami, strici, ali sosedi. Seveda pa lahko na obisk povabiš tudi prijatelje in si z njimi privoščiš večer Monopolyja s pijačo, prigrizki in super glasbo.

How to Play Monopoly (with Pictures) - wikiHow

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja